Nagy kárókatona (Phalacrocorax carbo) – Káró: csn nagy kárókatona
(Fotó: nagy kárókatona)
Észak-Amerikában, Európában és Ázsiában is fészkel, télen délre húzódik, eljut Afrikába, Ausztráliába és Új-Zélandra is. Halastavak környékén él.
Alfajai:
Phalacrocorax carbo carbo –
Kelet-Kanada, Grönland, Izland, Feröer, Brit-szigetek és Norvégia; ez az alapfaj.
Phalacrocorax carbo sinensis –
Közép- és Dél-Európától Indiáig, valamint Kína keleti része; kisebb, zöldesebb fényű, mint az alapfaj és több a fején a fehér szín; Magyarországon is ez az alfaj él.
Phalacrocorax carbo hanedae –
Japán; nagyon hasonlít a P. c. sinensis alfajra, lehet, hogy azonos azzal.
Phalacrocorax carbo maroccanus –
Marokkó, Algéria és Tunézia.
fehérmellű kormorán (Phalacrocorax carbo lucidus) (Lichtenstein, 1823) –
Nyugat-Afrika és Dél-Afrika partvidéki részei és Kelet-Afrika belső területei; olykor önálló fajnak is tartják; kisebb és zöldesebb fényű, mint az alapfaj, jellemző bélyege a fehér melle és hasa.
Phalacrocorax carbo novaehollandiae –
Ausztrália és Tasmania.
Phalacrocorax carbo steadi –
Új-Zéland és a Chatham-szigetek.
Testhossza 80–100 centiméter, a Szárnyfesztávolsága 130–160 centiméter, tömege 1700–3000 gramm. A test nagyon nyúlánk, de erős és hengeres. A nyak hosszú és vékony, a fej kicsiny, a Csőr közepes, a vége erősen kampós, az arca egy része csupasz. A fejtető, nyak, mell, has, hátalja fényes feketészöld, gyönge fémfénnyel. A hát eleje és a szárny barna, farok- és evezőtollai feketék. A szeme tengerzöld, csőre és lába fekete. Nászidejükön (főként a hímek) fehér, finom üstököt viselnek, amely
azonban hamarosan kihullik.
Tavakban, ritkábban folyókban víz alá bukással keresi halakból álló táplálékát. Halastavak környékén nagy károkat okoz. Akár egy 50 centiméteres halat
is képes lenyelni. A fákat is károsítja, melyeken nagy számban fészkel, és a guanótól azok teljesen kiégnek. Rövidtávú vonuló, de néha áttelel.
Folyók, tavak melletti erdők fáin fészkel. Vízinövényekkel bélelt gallyfészekbe rakja 4–5 tojását.TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Az ördög bibliájának francia változatának egyik színe: káró.

Zene: -