KÁPOSZTA - gomba (családnév)
(Fotó: fodros káposztagomba)
A fodros káposztagomba (Sparassis crispa) fiatalon ehető gomba, fenyvesekben található. Az emberi kórokozó gombák ellen hatásos (fungicid) anyagokat termelő nagygombafaj.
Előfordulása:
Egész Európában elterjedt, a fenyvesekben terem, mert az Erdeifenyő parazitája, annak gyökerén élősködik.
Megjelenése:
Feltűnően nagy testű gomba, átmérője elérheti akár a fél métert is. Színe halvány krémszínű, termőrétege szalagszerűen tagolt, a lebenyeinek ellaposodó vége barnás árnyalatú.
Felhasználása:
Csak a fiatal, még krémszínű, törékeny példányai ehetők, mert később a termőrétege megkeményedik, és keserű lesz. A begyűjtött gombát alapos mosás után apróra kell törni, lisztbe forgatva kisütni, vagy Fokhagymás tojásrántotta készíthető belőle.
Tartósítása:
Alapos tisztítás után, összetörik, szárítják, porrá őrölve Fűszerként használják.
TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:
Irodalom: „Nem ér a nevem, káposzta a fejem!”
Zene: -