KANNA(VIRÁG) - növény (családnév) piros kannavirág
(Fotó: piros kannavirág)
Így tárold télen a kanna virág gumóit
A kanna vagy más néven rózsanád egy fantasztikusan szép dísznövény, amely szinte mediterrán paradicsommá varázsolja a kertedet, minden nyáron. Az akár két méter magasságot is elérő növények eredetileg a Karib szigetek és Dél-valamint Közép Amerika vidékéről származnak, ma már számos fajtával büszkélkedő családdá nőtte ki magát.
A virágok piros, sárga, narancssárga, barack és rózsaszín, sőt akár krémszínben is pompázhatnak, gyakran maguk a levelek is mutatós színezettel rendelkeznek, így nem meglepő, hogy ez a növény már akkor is igen mutatós, amikor még nem is virágzik. Fajtától függően a magasságuk 0,5-2 méter között változik, így azok is bátran ültethetnek kánnát, akik csak egy kisebb erkéllyel rendelkeznek.
Íme, néhány itthon is megvásárolható rózsanád fajta:
Cserépben vagy dézsában akár egy teraszon is nevelheted és gondozhatod a canna briliantot amely mindössze 70 cm magas és gyönyörű sötétvörös virágokat hajt nyáron, vagy a canna cherry red amely 50 cm magas és cseresznyepiros virágai vannak, de ugyanilyen szép a rózsaszín canna chinese coral vagy a sárga golden girl.
Újdonságnak számít a különleges krémszínű canna alaska, amely már a magasabb fajtákhoz tartozik, vagy a canna evening star amely rubin piros virágaival hódít a hazai kertekben.
Hová érdemes ültetni a kanna gumókat tavasszal?
A kanna akkor virágzik a legszebben, ha napos helyre ülteted a gumókat, árnyékos részen sajnos a virágzás gyenge lesz vagy el is maradhat nyáron. Ahogy a hőmérséklet emelkedik nyáron, úgy kell neki egyre több vizet adni, de ne álljon vízben folyamatosan a gyökere. A dús virágzás érdekében szükséges az egyenletes tápanyag ellátás, ezért tavasztól kora őszig hetente érdemes tápoldatos vízzel is megöntözni.
Mikor kell kiültetni a kanna gumókat?
Nagyon fontos hogy megvárd, amíg a tavaszi fagyok már nem fenyegetik a gumókat, mert ha túl korán ülteted ki még egy enyhe éjszakai fagy is képes kárt tenni a gumókban, így a virágzás is elmarad. Amikor már a májusi éjszakák is 5 fok felett vannak tartósan, akkor már kilehet ültetni a rizomákat, de fontos, hogy tavasszal még ne érje túl sok nedvesség a gumókat, ezért jó vízlevezetésű laza talajba érdemes ültetni őket. A rizómákat egymástól kb. 20 cm távolságra és 15 cm mélyre ásd be, sőt tavasszal a nagyobb gumókat egy éles késsel szét is tudod választani, így egy növényből könnyen lehet két vagy három növényed.
Mikor kell felszedni a kanna gumókat?
Mivel fagyérzékeny növényről van szó, akárcsak a dália gumókat, természetesen akkor, amikor az első éjszakai fagyok beköszönnek, és ez mostanában igen változó, hiszen gyakran még október végén is igen kellemesek az éjszakák is. De szerencsére maga a növény is jelzi számunkra, mikor kell felszedni, hiszen az első hidegebb hőmérséklet hatására a levelek szép lassan sárgulni és száradni kezdenek, ilyenkor fogj egy metszőollót és hajtásokat kb. ötujjnyi magasságban vágd le, még akkor is, ha virágok vannak még a növényen.
Ezután egy ásóval kezd el kiásni a gumókat, amelyhez jó izomzat szükséges, és fontos hogy jó nagy körben ásd körbe a növényt, hiszen a föld alatt a nyáron sok új gumó is fejlődött, amelyeket a következő évben leválasztva külön is el tudsz majd ültetni.
Pár napig érdemes a gumókat kint hagyni, hogy a föld leszáradjon róluk, majd a megtisztított gumókat egyesével tedd el újságpapírba, vagy zsákba csomagolva, egy fagymentes sötét helyen.
A kanna gumó tárolására számtalan variáció létezik, van, aki homokba vagy száraz földbe csomagolja őket télire, míg mások szalmába, újságpapírba, vagy nyitott zacskóban telelteti át a gumókat, pincében, vagy egy fűtetlen helyiségben 5-10 C fok közötti hőmérsékleten.
Ha télen azt tapasztalod, hogy a gumók egy része penészedik vagy rothadásnak indul, ezeket távolítsd el azonnal és keress a gumók számára egy kevésbé párás és nedves környezetet.
Márciustól a sikeresen átteleltetett kanna gumókat egy világos 10-15 C fokos védett helyiségben már elő lehet nevelni, így a friss hajtással rendelkező gumókat tudod majd májusban kiültetni a kertbe, így júniustól egészen októberig gyönyörködhetsz a színes virágokban.TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: -

Zene: ceglédi kanna.