KANÁRI - állat (családnév) kanári
(Fotó: kanári)
A kanárimadár (Serinus canaria) a madarak (Aves) osztályának verébalakúak (Passeriformes) rendjébe, ezen belül a pintyfélék (Fringillidae) családjába tartozó faj.
Előfordulása:
Az Azori- és a Kanári-szigeteken, valamint Madeira erdeiben, gyümölcsöseiben és kertjeiben még található vadon élő kanárimadár. Sikeresen betelepítették a Hawaii-szigetekre.
Megjelenése:
Testhossza 12-13 centiméter, szárnyfesztávolsága 20-23 centiméter, testtömege 15-20 gramm. A vadon élő madarak tollazata felül szürkésbarna, míg melle és fara zöldessárga. Kalitkamadárként, tudatos tenyésztéssel sokféle színváltozatát hozták létre.
Életmódja:
Társas madár, több példány keresi együtt táplálékát, amit túlnyomórészt magvak, levél- és virágrügyek tesznek ki.
Szaporodása:
Ivarérettségüket 1 éves korban érik el. A költési időszak januártól júliusig tart, egyes területeken ebben az időszakban akár ötször is költenek. A fészekalj 3-5 kékeszöld tojásból áll, ezeken vörhenyesbarna vagy ibolyaszín foltok találhatók. A tojásokon kimondottan csak a tojó kotlik, 14 napig, ez időben a Hím eteti a nőstényt. A fiatal madarak körülbelül 15 nap után repülnek ki.
Rokon fajok:
A tengelic, a kenderike, a zöldike mind rokonai a kanárimadárnak, de legközelebbi rokona a csicsörke.
Háziasítása:
Népszerű kalitkamadár, szép énekéért tartják. Manapság sok megjelenési formája ismert, ezek közül néhány akár fajtának
is tekinthető. Ezeket ma három fő csoportba sorolják: énekes, szín- és alak-kanárik. Legrégebbi hagyománya Európában a Harzer Roller (nemeskanári) tenyésztésének van. Ezt a fajtát a Harz-hegység bányászai tenyésztették ki, a bányákban jelzőmadárként használták. A tudatos tenyésztés megalapozója Wilhelm Trute volt. Magyarországon a szervezett díszmadártenyésztés is ezzel a fajtával kezdődött 1902-ben. A madár énekét négy fő futamra osztják, és ezeket aprólékosan értékelik az évente megrendezett versenyeken. A második világháborúig lényegében díszmadáron ezeket a madarakat értették. Azóta a tenyésztése jelentősen visszaesett, a csekély számú roller-kedvelő ma az MDOSZ Roller Szakcsoportjába tömörül.
Érdekesség:
A Nagyerdei Kultúrpark is tart belőle néhány példányt.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: -

Zene: -