KAMILLA(CICKÁNYORMÁNYOS) – állat (leány keresztnév) kamilla-cickányormányos
(Fotó: kamilla-cickányormányos)
A Kamilla a Kamill férfinév női párja, egyúttal egy gyógynövény neve is.
Névnapok: március 3., március 10., május 18., július 18., július 27., augusztus 29., december 28.
Gyakorisága: nem gyakori.

Diplapion detritum kamilla-cickányormányos.
Pseudostyphlus pillumus kamilla-sertésormányos.TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: A cickányormányos-félék (Apionidae) az ormányosalkatú bogarak (Curculionidea) közé tartozó, számos fajt számláló bogárcsalád.
A család fajai között számos mezőgazdasági kártevő található. Magyarországon egyetlen fajuk sem védett.
Nevüket keskeny, gyakran elhegyesedő végű, Cickányokéhoz hasonló ormányukról kapták.
A család fajai az egész Földön elterjedtek, legtöbb képviselőjük a trópusi területek lakója. Világszerte mintegy 1900 leírt fajuk él, melyből Európában 308, Magyarországon 130 fordul elő.
A család tagjai apró termetű bogarak, a magyarországi fajok csak kivételes esetben haladják meg a 4 mm-es testhosszt. Testük körte alakú, hátrafelé kiszélesedő, előrefelé elkarcsúsodó. Ormányuk általában a fej hosszával megegyező hosszúságú, előfordulnak azonban lényegesen hosszabb ormányú fajok is. Bunkós csápjuk nem térdes, a csápbunkó 3 ízű. Testüket általában lesimuló szőrzet vagy pikkelyszőrzet fedi, színezetük általában fémes fényű vagy fekete, esetleg vöröses, vagy barna. Lárváik kukac típusúak, lábatlanok, erősen görbültek.
Mindegyik fajuk növényi táplálkozású, a legtöbb faj Pillangósvirágúakon (Fabaceae) vagy fészkesvirágú növényeken (Asteraceae) él. Fás szárú növényeken csak kevés fajuk táplálkozik. Tojásaikat a nőstények a tápnövénybe rakják, a lárvák a növény szöveteiben fejlődnek, legtöbbjük ott is
bábozódik. A legtöbb fajnál az imágók, másoknál a kifejlett lárvák telelnek át.

Zene: -