KAKAS – állat (családnév) nyírfajd
(Fotó: nyírfajd)
nyírfajd J. a tyúkhoz hasonló, főleg északon élő madár; Lyrurus tetrix.

• 1793-ban két neve is olvasható: nyír-tyúk és nyír-fajd (Grossinger). 1801-től nyir fajd, Földi könyvének megjelenésétől a magyar madártani irodalomban
szaknyelvi név a nyírfajd.

A névadási szemlélet háttere az volt, hogy a madár nyírfákban bővelkedő területeket kedvel, hiszen egyik tápláléka a nyírfarügy. A nyírtyúk a ném. Birkhuhn ’ua.’ (Brehm) fordításával került a magyarba. A ro. cocoşul de mesteacăn (EL.) ’nyírkakas’ jelentésű. Nyelvjárásainkban kis kakas, kis fajdkakas (Chernel), nyírikakas (MTsz.), 1838: nyíri-kakas (Tsz.) neve használatos, a kakas utótag alapja az, hogy a nyírfajd házikakas nagyságú, és kissé hasonlít is rá.

♦ A nyírfajd a madarak osztályának tyúkalakúak (Galliformes) rendjébe és a fácánfélék (Phasianidae) családjába tartozik, Európa magashegységeiben, valamint Ázsia tajgaövezetében honos. Előfordul a hegyvidéki fenyvesekben és kevert erdőkben, ahol bogyótermő cserjékben gazdag területek vannak. Éger- és nyírligetekben is fészkel. A hím tollazata alapvetően fekete, sötétkék fémes fénnyel. A gombszeme feletti bibircsek pirosak. Farkfedői fehérek (ezek dürgéskor jól láthatóak). A tojónak barna rejtőszíne van.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: A kiskakas gyémánt félkrajcárja - mese

Zene: Vörös Kakas (Debrecen).