KACSA - állat (családnév) házikacsa
(Fotó: házikacsa)
A házikacsa (Anas platyrhynchos domestica) a récefélék családjába tartozó baromfi, a tőkés réce (vadkacsa) alfaja, háziasított változata.
Többnyire fehér színben tenyésztik, de egyes vidékeken – különösen ott, ahol vadon élő őseivel könnyen kereszteződhet – „vad” színezetű példányokat is találunk.
Táplálékát gabona és rovarok alkotják. Húsa, mája, zsírja, tepertője finom falat, de tojását – amelynek szárazanyag- és zsírtartalma lényegesen nagyobb a tyúktojásénál – csak alaposan megfőzve fogyasszuk, mert Paratífusszal fertőzött lehet. Fosztott tollával párnát töltenek.
Költés ideje átlagosan 28 nap. A kacsa hímjét gácsérnak hívjuk, a tollazata színpompásabb a tojóénál. Háziasítása megközelítőleg 5000 évvel ezelőtt történt.
Magyar kacsa:
A 20. század elején a magyar parlagi kacsát már ősi magyar fajtaként említik, de származásáról biztos adataink ma sincsenek. A vízközeli falusi, tanyasi gazdaságok egyik legfontosabb baromfiféléje volt. Míg a gazdasszony a libát eladásra nevelte, addig a kacsahús a család ellátására szolgált. A tájegységeknek kialakultak a saját típusaik. A leggyakoribb a fehér szín volt, amelyet a 20. század elején a pekingi kacsával akartak nemesíteni. A "színes", vagyis a tarka, vadas színű kacsa kisebb rangúnak számított, pedig ez a fajtaváltozat őrizte meg leginkább a magyar kacsa ősi formáját. Állománya erősen lecsökkent, Erdélyben és az alföldi tanyákon találhatóak kisebb állományai. Jelenleg a Gödöllői Kisállattenyésztési Kutatóintézetben mindkét változatát tenyésztik. Nagyobb állománya található Szarvason is. 2004 óta a magyar kacsa a védett háziállataink közé tartozik.
Tulajdonságai:
Kitűnően bírja a mostoha viszonyokat, igénytelen, ellenálló fajta. Aránylag kistestű, a gácsér 2,5–4 kg, a tojó 2,3–3 kg. Húsa rendkívül jó minőségű. Leggyakoribb a fehér és a vadas színváltozat, de előfordulhat barna és fekete színben is. A vadas színű tojó sokkal visszafogottabb színű, mint a gácsér, hasonlóan a tőkés récéhez. Az úszásban segíti a lemezes csőr, úszóhártyás láb, csónak alakú test.
Más házikacsa-fajták:
Aylesbury-réce
khaki-Campbell-réce
roueni kacsa
francia harlequin kacsa
futókacsa


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: szólások, közmondások:
Jár a szája, mint a réce segge, mikor a jégen megcsúszik; folyton fecseg.
Most jön ki a réce a jég alól; újra kezdik az abbahagyott veszekedést.
Nyeli, mint a réce a nokedlit; gyorsan eszi, mohón nyeli az ételt.
Ne tanítsd a récét úszni!; ne adj annak tanácsokat, aki anélkül is tudja, hogy mit kell tennie!
Topog, mint kacsa a jégen; tehetetlenül topog.
Kacsát evett vele az édesanyja; bőbeszédű, fecsegő természetű.
Kacsalábon forgó vár, palota vagy kastély; {népmesében:}
rendszerint tündérek vagy királyok lakta csodálatos vár, palota, ill. kastély.
Kacsalábon van; olyan beteg, hogy alig áll a lábán.

Zene: kacsa-tánc.

Hang: