GOMBÓ - növény (családnév)
(Fotó: okra)
Okra, az afrikai zöldség - hamarosan mi is ezt termesztünk?
Okra - bámia - bhindi - gombó - quimbombó. Ezek nem törzsi átok vagy áldozati szertartás vezényszavai, hanem egy zöldségkülönlegesség különböző elnevezései.
Az okra (Abelmoschus esculentus vagy Hibiscus esculentus) a mályvafélék családjának tagja, egyike a szubtrópusok legszebb konyhakerti növényeinek.
Virága a csontfehértől a krémes sárgán át a pirosig terjed, középen egy mélyvöröses-lilás torokkal. Igazi különlegesség: virága csupán egy napig virít,
a szirmok napnyugtakor elhervadnak, akár sikerült beporzódnia, akár nem. Ha összejött a rovarporzás, pár napon belül kezdődhet is az egész nyáron át tartó okraszüret.
Zöldségünk a Nílus felső folyása mentén vadon tenyészik, Észak-Afrikában már évezredek óta termesztik, Amerikába a rabszolgák vitték magukkal, Magyarországon pedig szinte nem is ismerik.
Mára a szubtrópusi területek és a mediterrán vidék kedvelt és naponta fogyasztott zöldség- és fűszernövénye. Hazánkban még okozhat nehézséget a beszerzése, egyelőre különlegességnek számít, már csak azért is, mert nem terem minden bokorban. Ez főleg finnyássága miatt van így, hidegben ugyanis nem hajlandó fejlődni. Nagy hőigényű és hosszú tenyészidejű növényként optimálisan tőlünk délebbre termeszthető, de mi is próbálkozhatunk nevelésével, maximum nem lesz túl sok sikerélményünk.
Szaporítható palántáról vagy május közepén magvetéssel. Kiültetés előtt a kinti klímához fokozatosan kell hozzászoktatnunk, először sál-sapka-nagykabát, de ez sem életbiztosítás, mivel nem tűri jól az ültetéssel járó macerát. Valamivel nagyobb eséllyel éli túl a tavasz végi helyrevetést. Ami biztos, hogy
15°C alatt kómában van: nem csírázik és az alacsony hőmérséklet miatt a későbbi fejlődésben is megáll. Fény- és vízigényes, de néhány napos ínséget még elvisel. Július közepétől nyár végéig - már az elvirágzás után 4-5 nappal - szüretelhetjük a még zsenge terméseit. Nem érdemes tovább várni, mert a terméshéjban egyre több rost képződik, ez negatívan befolyásolja az élvezeti értékét: ragadósabb lesz, ami elég gusztustalan, de persze ízlés dolga.
Leszedve csak néhány napig tárolható, ezért ajánlott rögtön főzőcskézésbe fognunk, vagy feldarabolva megszárítanunk.
Az okratermés apró (5-8 centis), enyhe ízű, halványzöld színű, ropogós külső héjú toktermés, hasonlít egy éretlen paprikára. Multifunkcionális: főzés közben sűrű, ragadós anyagot bocsát ki, amelyet ételsűrítőként is felhasználnak, Afrikában
terméséből lecsóhoz hasonló egytálétel készül, Amerikában gumbo néven, a bolgároknál givecs fedőnéven levesként fogyasztják.
Párolva és sütve salátaként vagy húspótlóként ehetjük, magjából olajat sajtolnak, Bulgáriában pedig a leves mellett kávépótlóként is népszerű.
Nagyobb piacokon rábukkanhatunk, de 4-5 cm-nél hosszabbakat és felpuhult héjút a biztonság kedvéért ne vásároljunk!
TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:
Irodalom: -
Zene: -