GÉVA(GOMBA) - gomba (fiú keresztnév - régi)



 sárga gévagomba
(Fotó: sárga gévagomba)




Sárga gévagomba - Laetiporus sulphureus
Syn.: Kénsárga gévagomba
Termőtest: 10-40 cm átmérőjű, 1-4 cm vastag, kezdetben gumószerű, később félkörösen vagy legyezőszerűen kiterülő, pereme hullámos, karéjos. Fiatalon kénsárga majd narancssárga, téglavörös, piszkosfehérré kifakuló, felülete sugarasan hullámos, ráncos vagy gödrös, finoman szemcsés. Gyakran több kalap zsindelyszerűen összenő. 
Termőréteg: a pórusok szűkek, kerekdedek, kénsárga színűek, később kifakulnak. 
Hús: fiatalon puha, lédús, később sajtkeménységű, végül szívóssá, rostossá válik. Fehér, fehéres majd sárgás színű, aromás illatú, savanykás ízű, idősebb korban keserű. 
Előfordulás: áprilistól szeptemberig, élő és elhalt lombos fákon (főként fűzön, nyáron, cseresznyén vagy akácon) növő, gyakori faj. Súlyos károkat okozhat a faállományban. 
Étkezési érték: a puha gomba fiatalon hőkezelés után ehető, később élvezhetetlen.
Megjegyzés: más gombafajjal nem téveszthető össze. 


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: -

Zene: -