FÁS(GEREBEN) - gomba (családnév)
(Fotó: csípős fásgereben)
Csípős fásgereben - Hydnellum peckii
Syn.: Csípős gereben
Kalap: 3-6 cm széles, először bunkós, majd teteje lecsapott, végül bemélyedő. Fiatalon fehéren nemezes, vérvörös cseppeket választ ki, később vörösesbarnás, felülete gödörkés, egyenetlen.
Termőréteg: lefutó, tüskéi fehéres-szürkék, éretten barnásak, nyomásra vörösödők.
Hús: barnás, parafaszerű, zónás; kellemes fűszeres illatú; szárazon is égetően csípős ízű.
Spóra: zápfogszerűen dudoros, 4,5-6 x 3,5-4,5 μm. Spórapora barna.
Előfordulás: VIII-X; gyökérkapcsolt, fenyőerdőben luc és kéttűs fenyő alatt. Elsősorban savanyú talajon nő, hegyvidéken. Hazánkban nagyon ritka gombafaj.
Étkezési érték: Nem ehető, ritka faj, ha megtalálnánk, hagyjuk termőhelyén!
TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:
Irodalom: Varga, Anna and Molnár, Zsolt (2018) Fás-erdős legeltetési rendszerek a magyar nyelvű néprajzi irodalom tükrében. In: Agrárerdészet.
Zene: -