CSIBE(HÚR) – növény (családnév)



 tyúkhúr
(Fotó: tyúkhúr)




Tyúkhúr (Stellaria media) Népies neve: Tikhúr, csibehúr, tyúkbegy, galambbegy, lúdhúr.
Élőhely: Szántóföldeken, parlagok, útszélek gyomos száraz olykor kissé nyirkos gyepeiben, taposott települési zöldterületeken, kiskertekben, tanyákon rendszeresen előfordul.
A gyógynövény leírása: A szegfűfélék családjába tartozó egyéves növény. Szára cm hosszú, heverő vagy felemelkedő, elágazó. 1-3 cm hosszú, tojásdad, hegyes, ép szélű, húsos levelei keresztben átellenesen állnak, az alsók nyelesek, a felsők ülők, szíves vállúak. Virágai magányosan vagy 3-4-esével álernyőkben állnak a levele hónaljában. A sziromlevelek fehérek, számuk 5, majdnem tövükig kéthasábúak, így 10-szirmúnak tűnik a virág. Februártól novemberig virágzik, de enyhe teleken, akár egész télen nyílhat. Termése toktermés.
Gyűjtése: A növény föld feletti része virágzáskor gyűjtendő. Jól bemelegedő padláson, vékonyan kiterítve minél rövidebb idő alatt kell megszárítani, hogy eredeti zöld színét megőrizze. Frissen begyűjtve is felhasználható.
Gyógyhatása: Vese-, és epeműködést serkentő, vese-, és epekőoldó hatása van. Reumára, aranyérre, daganatokra és belső vérzések ellen is használják. Egyike azon gyógynövényeknek, amelyek a vérben levő koleszterint-szintet csökkentik. Zsírégető hatása miatt fogyókúrázóknak előszeretettel ajánlott. A tyúkhúrból készült teával borogatott kiszáradt bőr jól felpuhul.
Felhasználása: Teája vese-, és epeműködést serkentő, kőoldó hatású. Napi egy csésze tyúkhúr tea csökkenti a koleszterinszintet. Reggel, éhgyomorra fogyasszuk, de bőrlágyításra borogatásként is használhatjuk. Fiatal leveleit salátaként fogyaszthatjuk. Az elkészítés módja Tyúkhúr leves: A nyers, zsenge leveleket tegyük mixerbe olívaolajjal, sóval és nyers fokhagymával. Ezután ehhez adjunk hozzá víz és tej keverékét, hogy megfelelően híg legyen, majd turmixoljuk össze. Főtt burgonya hozzákeverésével fogyasszuk! A főzeléknek a zöldbabhoz nagyon hasonló íze van. Teáját reggel, éhgyomorra fogyasszuk. Jó tudni! Könnyen összetéveszthető a mezei tikszemmel, aminek kék vagy piros virága van. Ha nem virágos növényt találunk, akkor nézzük meg a levelek fonákját, és ha azon fekete pontok vannak, akkor ne együk meg!
Érdekesség! A baromfik kedvelt csemegéje. Szaponintartalma miatt fogyasztása nagyobb mennyiségben hasmenést, hányást okozhat egyes állatoknál (ló, juh, szarvasmarha).



TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Móricz Zsigmond - Csibe

Zene: Iszkiri zenekar - Csibe nyuszival iszkiri módra