CITROM(GALÓCA) - gomba (családnév) citromgalóca
(Fotó: citromgalóca)
A citromgalóca ( Amanita citrina) a galócafélék családjába tartozó, fenyő- és lomberdőkben előforduló, enyhén mérgező gombafaj.
A citromgalóca kalapjának átmérője 3–10 cm. A fiatal gomba kalapja domború, de idővel kilaposodik. Színe halvány citromsárga, esetleg fehér. Felülete lehet
a burokmaradványoktól krémszínűen foltos, de sima is. Széle nem bordázott, rajta csipkeszerű burokmaradványok lehetnek. A kalap bőre lehúzható, fénylő,
nedvesen kissé tapadós. Húsa puha, vizenyős, színe fehéres. Szaga a csírázó burgonyához hasonlít, íze kellemetlen.
Sűrűn álló lemezei szabadok, nem nőttek a tönkhöz. Színük fehér, idővel sárgásfehér; élük kissé csipkézett. Spórapora fehér. Spórái majdnem gömb alakúak, méretük 8-10 x 7-9 mikrométer.
Karcsú tönkje 7–12 cm magas, 1-1,5 cm vastag. Fehér vagy halvány citromsárga, belül üregesedik. Nagy, lelógó, bordázatlan gallérja szintén sárgás árnyalatú.
Bocskora nincs, csak egy jól fejlett, peremes gumó a tönk alján.TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: A citromgalóca mikológiai jellemzői
Étkezési érték: fogyasztásra alkalmatlan.
ÉLetmód: Tráma.
Spórapor: mikorrhizás, lemezes, fehér.
Kalap: Lemezek.
Tönk: lapos, szabadon állók, galléros és bocskoros
Hasonlít hozzá a gyilkos galóca, de összetéveszthető az ehető akácpereszkével vagy gumós csiperkével is.
Eurázsiában, Észak-Amerikában, Észak- és Dél-Afrikában, valamint Ausztráliában egyaránt előfordul. Magyarországon gyakori. Tápanyagokban szegény, savanyú vagy enyhén savanyú talajú tűlevelű vagy lombos erdőkben él, ahol a fákkal (lucfenyővel, bükkel, tölggyel stb.) gyökérkapcsoltságot alakít ki. 500–1100 m tengerszint fölötti magasságon jellemző. A kemény, hosszan tartó fagyos időszakokat nem bírja. Augusztustól novemberig terem.
A citromgalóca elvileg ehető. Méreganyagokat tartalmaz, de a hallucinogén Bufotenin sütés-főzés hatására lebomlik, a galócák mérgező hatásáért leginkább felelős alfa-amanitin pedig nagyon kis mennyiségben található benne. Könnyen összetéveszthető a gyilkos galócával, ezért gyűjtése, fogyasztása nem ajánlott.
Zene: -