CIKLÁMEN - növény (leány keresztnév) erdei ciklámen
(Fotó: erdei ciklámen)
A Ciklámen női név a ciklámen nevéből ered, ami a görög küklosz szóból ered, jelentése: kör.
Névnapok: november 26, december 4.
Gyakoriság: nem gyakori.

A ciklámen (Cyclamen) a kankalinfélék (Primulaceae), egyes szerzők szerint a szerecsenpuszpáng-félék (Myrsinaceae) családjába tartozó nemzetség.
Neve az ógörög cyclos (kerek) szóból ered, népies nevei (kanrépa, disznórépa) arra utalnak, hogy egykor a makkoltatott kondák fontos tápláléka volt. A nemzetség 20 faja főleg Európa Mediterrán részein, a Közel-Keleten és Észak-Afrikában elterjedt.
Szép és illatos virágaikért gyakran tartják szobanövényként a szobaciklámen (C. persicum) fajtákat. Az egyetlen
Magyarországon őshonos faj, az erdei ciklámen (Cyclamen purpurascens) főleg az Alpokalján terem.
Jellemzők:
Szabálytalanul gömbös gumóik a föld alatt, vagy annak felszínén helyezkednek el. A levelek széles szíves, vagy vese alakúak, gyakran foltosak, általában tél végén jelennek meg, a száraz nyári időszakban elpusztulnak. A Virág csúcsálló, a szirmok száma 4 vagy 5, általában 180°-os szögben visszahajlók (ez a jellegzetesség már a bimbóban is megfigyelhető), színük rózsaszínű, ritkábban fehér. Apró terméseiket hangyák terjesztik. A valódi kétszikűek nagy részével ellentétben a csíranövényen csak egy sziklevél látható, mert a másik elcsökevényesedett.
Termesztése:
A laza, tőzeges, sok tápanyagot tartalmazó talajt kedveli. A szárazságot nem bírja, ezért lakásban célszerű 2-3 naponta, bőségesen öntözni. A félárnyékot
kedveli; hő- és fényigénye egyaránt közepes. Magról szaporítható.


TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Gábor Andor – Ciklámen.

Zene: Kőnigh Péter és a Ciklámen.