CIGÁNY(BOGÁR) – állat (családnév) Fekete olajosbogár vagy cigánybogár
(Fotó: Fekete olajosbogár vagy cigánybogár)
Kovábbi gyakori két polifág olajosbogár faj, melyek teste hátrafelé kiszélesedik, felületük durván pontozott, bordákkal:
Fekete olajosbogár vagy cigánybogár Galeruca tanaceti Linné
Barna olajosbogár Galeruca pomonae Scopoli

Feketebarna erdeifenyő levelész Luperus pinicola Duftscmid
Leírás: 3–4.5 mm nagyságú, megnyúlt testű bogár. Teste fekete, sötétbarna. Az előtor háta barnásvörös, combjainak vége és lábai, valamint a csápok töve sárga. Feje és előtora fényes, szárnyfedői ráncolva pontozottak.
Elterjedés, életmód: Észak- és Közép-Európában fordul elő, Magyarországon is elterjedt. Hajlamos a tömegszaporodásra, időnként nagy tömegekben jelenhet meg. Követi fő tápnövényeit a fenyőféléket, mindenekelőtt a Pinus-féléket, de más fenyőkről is kimutatták. Különösen az erdeifenyőn gyakori. A bogarak a tűk alsó felét alulról felfelé végigrágják de a májusi friss hajtások kérgét is megrágják. Az elsőéves tűket szeretik. A peterakás helyéül Schwenke (1974) a talajtakarót és különböző lágyszárúakat jelöli meg, Győrfi (1957) a fűzeket említi. A 90-es években egyre több helyről érkezett jelentés fellépéséről. A vízháztartási zavarokal küszködő, l0–30 éves erdeifenyő ültetvényekben számítani kell megjelenésére.

Kék égerlevelész – Agelastica alniLinné
Leírás: Teste tojásdad alakú, felül fémkék, vagy sötét ibolyaszínű. Csápjai és a lábak feketék. Szárnyfedői hátrafelé szélesedők. Felülete egyenletesen és sűrűn pontozott. 6–7 mm hosszú. Álcája fekete, szőrös.
Elterjedés, életmód: Az egész palearktikus régióban előfordul. Tápnövényei az Alnus-fajok, de olykor előfordul Populus, Salix és Betula fajokon is. A bogár áprilistól augusztusig található. Mind a bogár, mind az álca a levelek, hajtások megrágásával erdészetileg káros lehet. Szereti a nedves, hűvös, árnyékos biotópokat. 25 °C felett álca és bogár a levelek aljára menekülve nyugalomban marad. Megrághatja a fiatal hajtást is. Nemző alakban telel át. Hosszú ideig tartó petézése során 6–900 petét is lerakhat (Győrfi 1957). Különböző fejlettségű imágók és álcák együtt fordulnak elő.TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: A cigány népmese

Zene: 100 tagú Cigányzenekar.