CÉRNA(GILISZTA) – állat (családnév) cérnagiliszta
(Fotó: cérnagiliszta)
Törzs: Nematoda –
Fonálférgek
Közel 25 000 fajuk szabadonélő vagy parazita. Méretük 200 μm és kb. 50 cm közé esik. A Földön legnagyobb tömegben előforduló állatok. Fonálszerű testük sima, kutikulájuk alatt a bőrizomtömlő csak hosszanti lefutású
izomrostokat tartalmaz, ez eredményezi szinuszoid, kígyózó mozgásukat. A nőstény valamivel nagyobb a hímnél.
Külsejük nem mutat feltünő morfológiai változatosságot, tanulmányozásuk és faji szintű azonosításuk szakembert igényel.
Osztály: Chromadorea
Rend Oxyurida
Család: Oxyuridae
Enterobius vermicularis – cérnagiliszta vagy hegyesfarkú bélgiliszta. 5–13 mm hosszú, fehér endoparazita fonálféreg.
A peték a táplálékkal a vékonybélbe jutnak, ahol a lárvák kikelnek, kifejlődnek. Az ivarérett férgek a vakbélben tartózkodnak, párosodnak, majd a nőstények a végbélnyíláshoz mennek és petéiket annak redőibe rakják. A peték
irritálják a bőrt, viszketést okoznak. A petékkel szennyezett kézzel bevitt táplálékkal a gazda újrafertőzheti magát.
A peték oválisak, 50–60 μm méretűek. A cérnagiliszta mérsékelt övben elterjedt, elsősorban a gyermek népességben jellemző, napjainkban is rendszeresen előfordul.TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Rend: Chromadorida
Család: Chromadoridae
Főként tengeriek, néhány édesvízi és talajlakó fajjal. A tengerieknél gyakrabban előfordul páros pigmentkehely szem.
Chromadorina bioculata. A nőstény 560–630 μm hosszú, Két kehelyszeme van. Algákkal gazdagon benőtt felületeken él. A testén található közel 130 apró serte rögzíti testét az algák között.
Rend: Rhabditida
Család: Bunonematidae
Bunonema reticulatum. Hossza 220–360 μm, aszimmetrikus felépítésű kutikuláján öt hosszanti, lécszerű bemélyedés látható, a jobb oldalon 24–42 szemölcsszerű duzzanat fut végig gyöngysorszerűen a test teljes hosszában.
Mikroszervezeteket, törmeléket fogyaszt, mohapárnákban, humuszos talajban gyakori.
Család: Rhabditidae
Caenorhabditis elegans. Mérete 1000 μm körül van, áttetsző. Jellemzően hímnős és önmegtermékenyítéssel szaporodik. Előfordulnak azonban ivarérett hímek is amelyek a hermafrodita nőstényeket termékenyítik meg.
Fejlődése igen gyors, a megtermékenyített petéből három nap alatt ivarérett állat lesz. Talajlakó, a mérsékelt övben fordul elő, baktériumokat fogyaszt. A genetika és a fejlődésbiológia első és egyik legfontosabb modellszervezete.
Rend: Tylenchida
Család: Anguinidae
Anguina tritici – búza fonálféreg. Testhossza 3–5 mm. Növényparazita, a legfontosabb gazdanövényei a búza és a rozs. A fiatal lárva kezdetben a hajtás külső részén tartózkodik, majd az éretlen búzaszemen gubacs növekedését idézi elő és sokadmagával annak belsejében tartózkodik. A fertőzött búzaszem színe sötét, keményebb a többinél.
A búza fonálféreg ivarérett lesz, szaporodik, majd a földre lehulló termésben a második lárvastádium áttelel. Tavasszal a vízborítás hatására a talajban kibújik a következő nemzedék és egy folyadékfilm mentén felkúszik a
növényre. Mára Európából ugyan sikerült kiirtani, de Afrikában és Ázsiában helyenként a gabonatermés jelentős hányadát veszélyezteti.
Osztály: Enoplea
Rend: Mermithida
Család: Mermithidae
A közel 600 faj ízeltlábúak és puhatestűek és gyűrűsférgek belső élősködői, a gazdát elpusztítják (parazitoidok).
Az ízeltlábúak között főként rovarokban élnek, de pókszabásúakban, rákokban és soklábúakban is előfordulnak.
Gazdaspecifikusak, a rovarparaziták között egyes fajok a gazdaszervezet lárvájában élnek, míg mások a kifejlett rovarban. A lárvában élő fajok kevésbé kötődnek egy adott gazdához, mint a kifejlett állatok élősködői. A kifejlett
fonálféreg nem tartózkodik a gazdában. Az utolsó lárvaalak (posztparazita forma) egy pengeszerű fog segítségével keresztülvágja magát a gazda kutikuláján. A nyílás olyan nagy, hogy a gazda többnyire elpusztul a jelentős
testfolyadék–veszteség miatt. A parazita gyakran hirtelen szabadul ki, például a kifejlett árvaszúnyog peterakása során, amikor a rovar teste a vízhez ér. Az utolsó stádiumú lárva a talajban vedlik, majd a kifejlett állatok párzanak.
A hím ezután elpusztul, a nőstény lerakja petéit. Egy gazdában több egyed is élősködhet. Az ember számára ígéretes alanyok a mezőgazdasági kártevők elleni biológiai védekezésben történő felhasználásra.
Hexamermis albicans. 14–22 cm hosszú, 4–8 preanalis és 5–9 postanalis ivari szemölcse van. Kozmopolita faj.
Gazdaspektruma igen széles. A rovarok között gazdái egyenesszárnyúak, bőrszárnyúak, bogarak, kétszárnyúak, lepkék és hártyásszárnyúak lehetnek. Az erdőkárosító gyapjaslepke valamint a burgonyabogár mellett csigákból is kimutatták. Magyarországon a borostyánkőcsigából ismert.
Mermis nigrescens. Hossza 10–20 cm körüli, sáskákban fejlődik. A nősténynek egy páratlan kehelyszeme van. A megtermékenyített nőstény, eső után vagy erős harmatban felkúszik a növényekre és a levelekre rakja többszáz petéjét. A nőstény ezután visszatér a talajba. A petéket sugárirányban kígyózó lefutású nyúlványok övezik. A levélre rászáradó petéket a növénnyel együtt fogyasztják el a sáskák, így kerül az élősködő a gazdába.

Zene: Role zenekar – Vékony cérna