BOCSKOROS(GOMBA) – gomba (családnév)
(Fotó: ragadós bocskorosgomba)
Ragadós bocskorosgomba - Volvopluteus gloiocephalus
Kalap: 5-12 (15) cm átmérőjű, sima, nedves időben kissé ragadós, fényes, a szélén bordás. Elefántcsontfehér színe az idősebb példányokon hússzínű, szürkéssárgás árnyalatú lesz.
Lemezek: fiatalon szinte fehérek, sűrűk, nem érintik a tönköt. Ahogy érnek a spórák, úgy lesznek rózsaszínes, majd barnás hússzínűek.
Tönk: piszkosfehér, fehér bocskorral. A bocskorosgombák termőtestét fiatalon egy burok teljesen befedi. Ez a burok a ragadós bocskorosgombán fehér, más fajoknál szürke, okkeres vagy barna. A gomba növekedésekor a burokból a tönk alján feltűnő bocskor keletkezik.
Hús: fehér, kissé vizenyős, idősebb korban a poshadó gyümölcsre emlékeztet.
Előfordulás: májustól októberig, tápanyagdús talajon, erősen korhadt fűrészporon, szalmán az erdőben, parkban, kertben, szántóföldön, gyakori.
Étkezési érték: ehető, de csak a fiatalabbja alkalmas keverékgombaként az étkezésre.
TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:
Irodalom: szólások, közmondások:
Hozd, uramisten, hozd, csak bocskoros ne legyen! Vagy Hozz, uramisten, csak ne bocskorost!; jöhet (pl. vendégnek vagy vőlegénynek) akárki, csak a legalábbvaló ne legyen.
Zene: Bocskoros tánccsoport (Tiszalök).