AKÁC(PERESZKE) – gomba (családnév)



 akácpereszke
(Fotó: akácpereszke)




Akácpereszke (Cercopemyces rickenii,
Syn:Armillaria rickenii, Floccularia rickenii )
Fehér, citrom-sárgásan fehér színű, pikkelyes kalappal és pikkelyes tönkkel. Főleg akácosban, fű között terem.
Kalap: Domború, majd ellaposodó, 5-12 cm széles. Fehér, sárgásfehér, halvány citromsárgás. Eleinte sárgásfehér pelyhes pikkelyek díszítik, később, főleg középen, sima és csupasz. Széle kezdetben begöngyölt, többnyire pelyhes burokmaradványokkal.
Lemezek: Sűrűn állók, nem lefutók. Színük fehér, végül esetleg sárgásfehér. Spórapora fehér.
Tönk: Rövid, 4-7 cm hosszú és zömök, 15-20 mm vastag. Fehér vagy sárgásfehér. Pelyhes pikkelyek borítják.
Hús: Fehér, citromsárgásan árnyalt.
Szag és íz: Nem feltűnő szagú, jóízű gomba.
Termőhely és idő: Réten, füves helyeken, erdei tisztásokon terem. Különösen
gyakori az alföldi akácosokban. Tavasztól őszig, főleg nyáron, esők után seregesen gyűjthető.
Felhasználás: Jóízű, ehető gomba.



TOVÁBBI INFORMÁCIÓK:

Irodalom: Hasonló fajok:
Vigyázzunk, a fehér gyilkos galócával könnyen összetéveszthető! A galócáknak gallérja és bocskora van, a lemezek a kalap széle felé szélesebbek, és nem teremnek telepített, tiszta akácosban.
Az ehető májusi pereszkénél és tejpereszkénél az akácpereszke kisebb, és azok nem pikkelyesek. Igen hasonló hozzá az ehető csipkés őzlábgomba és a tarlógomba, azok is gallérosak, de nem pikkelyes tönkűek, színük pedig nem lehet citromsárgás.

Zene: -