: ZSÁKMÁNY — tettre kész emberek sora (2013.)

Az egykori bokszoló erősen megnáthásodott, a házi orvos pecsétes igazolásával betegállományba mehetett. Utolsó emeleten lévő albérleti lakásában kúrálta magát. Délelőtt volt. Ugyan hallotta a hangos és hosszantartó csengetést, meg a bejárati ajtó kilincsének folyamatos lenyomását is, de rá sem hederített. Nem várt senkit sem. Mindenesetre, a furcsa zajok elmúltával mégis csak kiment a folyosóra. Lám-lám, a nyílászárón krétával felrajzolt iksz  jelet talált.

Alig telt el fél óra, ismét feszegetni kezdték a bejárati ajtót. Az egykori sportoló felhívta a rendőrséget, és megtudakolta a részéről ilyenkor jogszabályba illő viselkedés módjait. A választ megelégedve vette tudomásul — a magánterületre behatoló hívatlan személy ellen fizikai erővel is felléphet — de azért hozzátette: a lépcsőházból két kapun is lehet távozni. Mire véget ért a jogszabály gyorstalpaló, már erősen recsegett-ropogott a bejárati ajtó.

Komótosan felállt a látszólag kelepcébe került házigazda és úgy figyelte a pajszer és az emberi erőkifejtés együttes eredményét. Bírta az ereszték amíg bírhatta, de egy nagy reccsenéssel végleg megadta magát.

Két ismeretlen lépett be a lakásba. Közülük az első olyan erős felütést kapott a pofájába, hogy nyílt álkapocs csont töréssel terült el az előszobában, a másik svihák pedig laposra plasztikázott orral dobta hanyatt magát. Bár gyorsan járt az albérlő keze, de a betörő kollégium harmadik tagja a váratlan fejlemények hatására gyorsan kereket oldott. Szaladt le a lépcsőn, bele a rá váró rendőrök szélesre tárt karjai közé. Amilyen örömittasan menekült az elébb, olyan bánatos pofával mászta meg visszafelé a lépcsőt. A rendőrök a lakásba előzékenyen előreengedték a latort, és miután átlépte a magánterület határát, egy jól irányzott ökölcsapás fogadta. Szép sorjában elfogytak a hívatlan vendégek.

A nyitott ajtón becsöngettek a rendőrök. Pár perccel később három mentőautót hívtak ki a csatatéren nevetgélve szorgoskodó helyszínelők.