Vidám napot / zárva tartás nyitva tartás...,

Csiki-csuki.

Karácsony első napjának több értelmet is lehet adni. A párommal mi a „szemerkélő esőben” sétával ajándékoztuk meg egymást. Lett is bőven termő eredménye. Elballagtunk a majdnem kész Dagály úszóarénához, ahol fél év múlva világra szóló sporteseményt rendezhet a főváros. Az egykori Dagály strand területének közel a felét sajátították ki erre a célra. Az északi végeken egy — a párom szerint — egy ronda, szürke betontömböt húztak fel. Legfőbb látványossága, hogy a Duna felé eső oldala egy csupa beton fal, amelyben sem ablak, sem semmiféle más ki vagy bekukucskálásra alkalmas nyílás nem található: panoráma és napsütés teljesen kizárva. Mivel manapság szinte csak a szürke szín létezik a nagyberuházásokon megépített műtárgyak megszínezésére, ezért ne is akadjunk ki rajta.

Visszább az Árpád-híd felé, ott volt a közismert Dagály strand, másként „néplavór”. Gyermekkorom strandja, ahová sok-sok emlék köt. Az összes medencéjének hűlt helyét találtuk, helyette emeletnyi magasan földhalom és sitt púposodik. A főbejáratnak csak a szerkezete maradhatott meg. Hamisítatlan csatatér. Hogy ide mit terveztek, nem tudom. Strand aligha lesz belőle: esetleg, sportcentrum?

Utunk a Margitsziget felé kanyarodott. Az egykori Nyulak szigetén is nagy a felfordulás: útépítés, közműcsere. A Szabadtéri színpadtól már az újonnan elkészült úttesten sétáltunk tovább. A Palatinusz strand főépülete is teljes átépítés alatt: a medencékhez nem nyúltak hozzá, de a régi pavilonok teljesen meg fognak újulni. Pár száz méterrel arrébb az aszfalton egy mókuska tízóraizott: ddiósbejgli? Mivel a bundás állatkák hozzászoknak a forgalom mentes időszakhoz, ezért, ha megindul a közlekedés, sokuk válhat áldozattá. Már a Margit-híd közelében jártunk, amikor egy újonnan felállított, pénzbedobós mosdóhoz érkeztünk: ez lett a nap fénypontja. Olvasva a nyitva tartást kiderült, hogy este héttől reggel hétig lehet használni. Több szinten is elindult az agymenés. Miért nem egész nap üzemel? Egyébként meg, mi az értelme az éjszakai nyitva tartásnak? Hogy teljesen kerek legyen a történet, a szolgáltatás műszaki meghibásodás miatt teljesen szünetelt. Kész káosz.

Szent István körút. Kerestük a történelmi múlt — 1990 — előtti időkben prosperáló kereskedelmi egységeket. A Visegrádi utcával szemben lévő oldalon, a sarkon, egy évvel ezelőtt még volt ÁPISZ, ma már palacsintázóba térhetünkk be. A Visegrádi utca oldalán sokáig tartotta magát a hatalmas virág bolt: a múlt emléke már. Egyedül az „ÁPISZ” oldalán, attól valamennyivel a Duna irányába, egy „OFOTÉRT” tartja magát hősiesen, amit lehet, hogy valamilyen „optika” néven jegyeznek. Visszaugorva a másik oldalra, a fejfájósok betérhetnek a közismert gyógyszertárba, aminek közelében tartja magát az Örkény Istvánra átkeresztelt  könyves bolt.

Egészen a Lehel-piacig sétáltunk. Lelki szemeim előtt megjelent a régi piac bódésora, ami régóta végleg bezárt. A helyén felépített új piac pedig a karácsonyra való tekintettel maradt zárva.