Vidám napot / Tv híradó...,

Hogy nincs is ilyen műsor?

De volt, ráadásul a hasznomra vált. Évtizedeken át ugyanazzal a beköszöntő mozgóképpel nyitott a 19:30-kor kezdődő hírműsor: egy behemót nagy, lábakon álló kamera félkörívet lerajzolva forgott, hatásos aláfestő zene kíséretében. Leginkább a Kelet-európai országok vezetőit reklámozta, meg a keleti-tömbhöz csatlakozott más népi demokratikus feliratú országok politikusait. A vaskalapos hírfolyamba Néha becsúszott egy-két időkitöltésre is alkalmas hírmorzsa.

Felső tagozatos fiú osztálytársaim egy részével kimentünk a Margitszigeten lévő Hajós Alfréd Sportuszodába. A nagymedencét szemeltük ki fürdőzésre, és bár én valamelyest tudtam úszni, de vizet taposva egy helyben megállni, nem. Történt a medence egyik oldalának közelében tempózgatva, hogy előttem és mögöttem is keresztben elúszott valaki, és mivel én senkire nem akartam rámászni, ezért leálltam a lábmunkával: annak rendje és módja szerint, a víz alá lesüllyedtem. Odalent kíváncsian nem kukucskáltam a formás női testek alá, de mivel nem voltam kopoltyúval felszerelkezve, erőteljes lábmozdulatokkal felrúgtam magam a vízfelszínre. Intenzív karmunkával tempóztam volna a medence közelebbi oldala felé, de megint elúsztak előttem keresztben, én meg menetrend szerint, ismét alásüllyedtem.

Odalent eszembe jutott, hogy a Tv híradóban olykor bemondták, hogy itt meg ott valaki vízbe fulladt! Na, gondoltam, az érintett kárvallott előzetesen éppen ugyanazt érezhette, amit én most! Erre fel — hihető vagy nem — belém nyilallt: én ilyen hír formájában nem szeretnék a Tv híradóban szerepelni! Minden erőmet összeszedve felküzdöttem magam az oxigénnel bőven ellátott légtér legalsó szintjére, és már nem nézve szét magam körül, kiúsztam a medence szélébe, és megkapaszkodtam a falba erősített rúdban. Az esetről mit sem tudtak a körülöttem lévő virgonc osztálytársak: nem is szóltam róla senkinek sem. Hosszabb ideig a kapaszkodó rúd által nyújtott biztonság oltalmában tartózkodtam a medencében, utána pedig egy-két karcsapásnyit még úsztam is. Gyerekként ott volt bennem a napnál világosabb felismerés: amennyiben a malőr után azonnal kimegyek az úszómedencéből, a későbbiekben talán már soha nem fogok merni mélyvízben megmártózni.