: TUSOLÓ — keresztrúd (2013.)

Egy képregény emlékezetes története élénken megmaradt az emlékezetemben: egy torzonborz csavargót fülön ragadtak, és mivel élete során nem fürdött meg egyetlen egyszer sem, ezért egy vízzel teli dézsába feje búbjáig belenyomták, és szappannal jól lecsutakolták. A vízből fénylő testtel előkerülő csavargó a megpróbáltatástól nyomban szörnyethalt (Egy jenki Arthur király udvarában). Ennek kapcsán vajon mit gondolhat egy kocsmárosnak beállni szándékozó hazánkfia?

Borsod megyét azért kedveljük a párommal, mert a táj érintetlensége magáért beszél. Ez az igazi varázsa a nem elkényelmesedett városi ember számára. A helyiek pedig küszködnek a megélhetéssel. Rengeteg apró, pár száz lakosú településből rajzolódik ki, a meglepően hosszúkás kelet-nyugat irányú megye területe.

Az aggteleki karszt szélében búvik meg a nyolcvan lakosú falucska. Lakóinak jelentős része nyugdíjas korú. Ahogy ilyen helyen lenni szokott, délelőtt az élelmiszer bolt hívogatja a háziasszonyokat, délután a kocsma várja a kiszáradt torkú, vagy csak beszélgetésre vágyó férfiakat. Ebben a faluban üzemelt egy aprócska élelmiszer üzlet. A helyiség falszomszédja egy üresen álló kocsmának való egység. A boltos továbbra is a munkát kenyeret változatban gondolkodott, és nem a közmunkában. Szép sorjában intéződött a hivatalos procedúra, mígnem elérkezett a mindenható ÁNTSZ rábólintása. Hihető vagy nem, de a népegészségért felelős hivatal kitalálta, hogy csak abban az esetben adja meg a működési engedélyt a kocsmára, amennyiben tusolót létesítenek benne, hogy a munkaidő letelte után megfürödhessen a kocsmáros — ötven méterre lakik onnan.

Én a képregényhez hasonlóan az életből vett példát is nagyon humorosnak tartom, csak hát, a második eset napjainkból való...

Lett élet szabta megoldás. Az élelmiszerbolt azóta illegálisan kocsmaként is üzemel.