Vidám napot / töprengés...,

Egy év a türelmi idő.

Vannak olyan hangfelvétel álmaim, amelyek nem potyognak le az égből naponta. Tíz év után sikerült olyan szarvasbőgésre lelnem mikrofonostól, ami után elégedetten kapcsoltam ki a hangfelvevőt. Pár nappal később az egyre hűlő levegő miatt, az év utolsó denevér hangfelvétel-lehetősége előtt álltam. Beültünk az „Elza és kölykei” c. filmből is jól ismert terepjáró batárba, és elindultunk a kiszemelt barlang felé. A tárgy egyik hazai szakértője útközben lefékezett az útba eső ősásatás helyén, hogy megmutassa az oda épített beton szarkofágot, ami csúfja a környezetnek. Nem bámészkodtunk sokáig, hamarosan felberregett az autó motorja.

Megérkeztünk a denevér-lelőhelyhez. Mindössze pár métert kellett a barlangig gyalogolni, de a terep megdolgoztatta a lábunkat. Időm nem maradt a környezet felmérésére, mert a szakember finoman sürgetett a technikával készen állásra, mert a denevérek éppen az esti kirepülést megelőző stádiumban voltak odabent. A háromlábú fotóállványra gyorsan felerősítettem a mikrofontartót, nyakamba akasztottam a felvevőt, a kábelt bedugtam a helyére, a fülest pedig feltettem a fejemre. Bekapcsoltam a rendszert — működött — amikor már egy határozott hangú sürgetés érkezett a címemre. Erre fel, a felvevőt kiakasztottam a nyakamból, és letettem a földre. Mindezek után gyorsan felkapaszkodtunk egy meredek magaslatra, ami mindössze pár méterre volt a barlang szájától.

Leültem a földre, és onnan füleltem a nyílásból előrajzó denevérek szárnyalását. Az időtartamot nem mértem, de mintegy negyedóra kellett hozzá, hogy a közel kétezer repülő emlős mindegyike elinduljon a vacsorabeszerző körútjára. Közben ott motoszkált a fejemben, mégpedig egyre erősebben, hogy vajon elindítottam-e a felvételt?

Nos, a denevérek kirajzása a múlt nem rögzített emléke marad a számomra. Nem baj. Jövőre ismét lesz nyár. A téli álmot alvó denevérek addigra félredobják a kispárnákat, és a barlangok mélyéről a nyári szállásukra fognak vonulni. Én jövőre is előveszem a mikrofonokat, felülök a vonatra, és hangtechnikai felszereléssel ott fogok várni rájuk a barlang szájánál.