Vidám napot / test és lélek...,

Eme kettősség ilyenképpen való mélyreható megismerésére csak elvétve nyílik alkalom.

Húszéves koromban erős indítatást éreztem Oswiecim felkeresésére: az egykori haláltábor helyét lengyelül írtam le. A két település, ahol megismerhettem a női test és lélek diszharmóniáit, az egymáshoz közel lévő  Kraków, és Oswiecim.

Először és egyben utoljára ekkor voltam sztriptíz bárban. A férfiember képzelete nem találhatna ki, nála sem szebb leányt, sem formásabbat. A porondon kezében áttetsző, maga körül lengedező fátyollal táncolt a tökély. Csupa báj, az erotika csúcsa a szőkeség, de mégis azon vettem észre magam, hogy mindezek ellenére semmit nem mozdított meg bennem: még a fantáziámat sem. Bár egy hús-vér nő lejtett nem messze tőlem, de csak testben volt jelen, a lelkét az öltözőben felejthette.

Villamoson utaztunk a haverral. A soron következő megállóban egy fiatal apáca szállt fel: ilyet is ekkor láttam élőben először. Nem ment beljebb az ajtótól, pár méterre állhattunk egymástól. Egy feltűnően szép arcú lányra csodálkozhattam rá. Több mint meglepő volt a számomra ez a felismerés: ilyen élményre egy apáca kapcsán soha nem mertem volna gondolni. Fiatalember lévén kissé sajnálkoztam a zárda hithű lakatja miatt. De történt valami, mégpedig egy kacérság határát súroló széles szent mosoly, ami minden eddigit visszavonhatatlanul felülírt bennem: kikirics sárga volt a még meglévő néhány foga.

A haláltábor felkeresése életem egyik legjobb döntése lett. Az egyik barakk első emeletén közel fél órát álltam egy cirka kétszer három méteres fotó előtt. A képen egy anyaszült meztelen lévő halálra ítélt nőt láthattam:harminc kilót sem nyomhatott a csontbőr táborlakó. Tucatszor végigmértem őt, de a tekintetem mindig az arcára tévedt, egészen pontosan a szemére. A teste már az élet és halál leheletnyi mezsgyéjén várakozott az elkerülhetetlenre, de a szemében egyértelműen ott fénylett a lélek. Nem volt olvasható sem a neve, sem az illetősége. Így csak azt állíthatom bizton róla: ő már mindent tudott az életről, amit egy ember megtudhat róla — amiért kissé megirigyeltem őt.