Vidám napot / templom...,

A jelzett hely padlására nem a kereszténység elveszett relikviáinak felkutatása céljából bukdácsoltam fel.

Sok-sok fejtörés, valamint telefonon való kapcsolatépítés és egyeztetések sora után, végre elérkezett a régóta dédelgetett elgondolás gyakorlatban való megvalósításának ideje. Egy néhány tíz lakosú falusi templomocska tetőterébe tartottunk hármasban. Az oda felvezető kanyargós girbegurba lépcső annyira járhatatlan állapotba került a megépítése óta, hogy bőven elkellett a túrázó tapasztalat rajta. Felérve a padlás térbe, finom puha port taposhattunk. Elindultunk a földszinten lévő padsorok fölötti térség irányába, ahová egy ajtó nélküli, de olyan szélességű átjárón át vezetett az út. Elöl ment a szakember, utána a párom, és én zártam a sort. A társam, ahelyett, hogy a résen át követte volna a fiatalembert, meghőkölt, és megállt. — A tetőgerendák között óriási lukak tátognak, teljesen le lehet látni a földszintre! — szembesített az előállt helyzettel. A továbbiakról pedig határozottan kijelentette: — Én nem megyek tovább!

Mit is kerestünk odafent? Egy ősrégi elhatározás beteljesülése céljából jártunk ebben a borsodi templomban is: denevéreket szerettem volna repülés közben, és a hallható hangtartományban megszólalva is, mikrofonnal rögzíteni. Ennek a templomnak a tetőterében pedig több száz parányi emlős repkedett. Ott álltunk a cél kapujában, és mégis. Tanácskoztunk, tanácskoztunk, mitévők legyünk?

Én ott maradtam, ahol voltam, a párom pedig követte a denevérek témakör illusztris szakemberét. A hangfelvétel elkészítését önként vették a nyakukba. Látszólag mindebből kimaradtam, de még sem. Közvetlenül a fal takarásában álldogáltam. Az egymás körül hemzsegve repkedő emlősök közül néhány az ominózus ajtó nyílás féle irányába vette a légi utat, és így pár centivel az orrom előtt húztak el. A parányi szárnyak neszezését tökéletesen lokátoroztam, de az ő számukra nagyon mély tónusú hang nekem magas frekvenciájú, csipogás szerű változatát is megfigyelhettem.

Az alkalmi hangmesterek által készített hangfelvételnek nem lett nyoma a Compact Flash kártyán... — nem baj, legközelebb nagyobb áhitattal fogok imádkozni értük!