: TÁVCSŐ — ki mit lát meg (2019.)

Az őszi erdőt jártuk a párommal. Talpunk alatt nem zörgött a haraszt. Még masszívan csimpaszkodtak a levelek. Az egyik ágról távcső is alácsüngött. Szép, vagy nem szép, de belekerült a hátizsákba. Valamire csak jó lesz, okoskodtunk. Néha belekukucskál Kati, igaz, távolra úgy lát, hogy orvosilag mozdonyvezető vagy pilóta is lehetne.

Borsodba tartottunk. Az úti holmik közé bekerült az új szerzemény is. Klasszikus falu klasszikus parasztházában kvártélyoztuk el magunkat. Üvegberakásos ajtajú kályhában lobogott a tűz, de a nedves tűzifa kevés hőt adott le. Ezt észlelve, a faluban hétvégéző ismerős családtól, néhány talicskányi tűzifát kaptunk ajándékba. A lelkes fuvaros egy felső tagozatos fiú volt, aki a fahasábokat szakértelemmel lepakolta. Örökmozgó barátra leltünk benne.

Egész nap tett-vett az aprócska faluban. Ő lehetett a legfiatalabb nem hivatalos közmunkás hazánkban: tisztán tartotta az utcát, felült a traktoros mellé és elmentek szántani, a lombot összegereblyézte, a favágó munkáját is elősegítette. Mindenhez volt ötlete, meglátása. Nekiajándékoztuk a távcsövet, béren kívüli juttatásnak.