: SZERETET ISKOLÁJA — hátizsák (2015.)

Hallomásból értesülök a történésekről. A továbbiakban ablakba nem való bizonyítványt állítok ki a két nyugdíjas pedagógusról.

A helyszín egy hazai kisváros. Oktatási adottságának köszönhetően, gazdag a kínálat értelmiségiekből. Nos, a család legfiatalabb tagja, az érintett, ekként vélekedett gyermekkorának egyik fontos építőkövéről: a szülőknek, rájuk gyerekekre, nem volt idejük soha sem. A két fiú, sem gyerekként, sem felnőttként, nem kerültek közel egymáshoz.

Rákos lett az édesanya, melyből felgyógyult. Van, akit helyre tesz egy ilyen betegség, van, akit nem. Utóbbihoz tartozott a mama. Továbbra is a fellegekben járt. Oka lehetett ennek férjének szolgalelkűsége is.

Az általam ismert, érintett gyerek, sokáig a szülőknek egy másik városban lévő ingatlanában lakott. A későbbiekben élettársával együtt éltek ott. A szülői jövőkép úgy villant fel ekkoriban, hogy idővel a kisebbik gyerek nevére fog kerülni az ingatlan. A nagyobbik testvér, kisebb furfang révén, a maga részéről ezt a kérdést korábban elrendezte családon belül. Az élet úgy hozta, hogy a fiatalabb testvér mellett lévő élettárs idővel önálló tulajdonjogú lakáshoz jutott, és odaköltöztek. Az üresen maradt ingatlant a kedves mama szülői zsebre kiadta albérletbe.

Itt most kissé visszaugrok az időben. A kisvárosban egy óriási ingatlant laktak a szülők. Státusz szimbólum. A gazdasági világválságból eredő jelentős kamatszint növekedés miatt, egyre nehezebben nyögték a hitelt. Hiába volt nekik még egy másik helybeli ingatlanuk is, mely bőven elegendő lett volna kettőjüknek, meg a macska méretű kutyának. Óriási szerencséjükre, a legutolsó pillanat előtt vevőre talált a kisebbik ingatlan. Fellélegezhettek, és kifizethették a banki hitel hátralévő teljes összegét. A viharfelhők tovaúsztak a fejük fölül. Folytatódhatott a kisvárosi rongyrázás. Tudom, ehhez közönség is kell. Volt, van és lesz. A pedagógus anyuka vágyai azonban nem ismertek határt, és új tervvel állt elő. A kisebbik gyerekének beígért ingatlant értékesíteni kell, és belőle egy Mercedes autót fognak vásárolni maguknak. Az eladásra szánt ingatlan tisztasági festése a férjre várt, de rá postafordultával meghívták a frissen kisemmizett gyereket is, aki szó nélkül fejet hajtott a szülői akarat előtt.

A szeretet iskolájában pedig gőzerővel folytatódik a szakmai munka továbbgondolása. A kisemmizett gyerek kárpótlásnak egy havi keresetének megfelelő összeget kapott ajándékba a szülőktől.