Vidám napot / szégyenfolt...,

Az aljasság „ne tovább”-ja!

Ezzel a korántsem pozitív jelzővel egy vidéki telephelyű utazási irodát illetek, illetve az egyik telepített idegenvezetőjüket. Mivel a cégvezető ugyanazon a településen töltötte el a nyarat, ahol az idegenvezető is működött, ezért aligha lenne hihető, hogy a tulajdonos mit sem tudna az ott történtekről.

Pár órával a megérkezés utánra az egyik nagyobb apartman étkezdéjébe össze lett hívva a csoport. A fiatal idegenvezető nyomta a szokásos tájékoztató szöveget, míg nem kitért rá, hogy a jelen helyen a medencét az előző csoportból néhányan milyen elítélhető módon vették igénybe. Ez idáig rendjén is lett volna a részemről, ám amit utána tőle hallhattam, attól egyszerre háromfelé állt a fülem: — Mindegyikőtök figyelmébe ajánlom, hogy megvannak az eszközeink az ilyenekkel szemben! Alig, hogy megérkeztünk — az ártatlanság vélelmével — keményen megfenyegetett minket, a rendőrséggel. Amint ezt a plénum előtt szóvá tettem előtte, mindössze annyi történt, hogy: lepergett róla — mintha meg sem hallotta volna!

De ez a sztori csak a hab volt a torta tetején. Mielőtt elkezdődött volna a tájékoztatás — nagy körítés mellett beharangozta az idegenvezető — hogy a helyi szállásadó nagylelkűen meghív minket egy hűs limonádéra. Aki kortyolt belőle, az kortyolt, aki elszopogatta a jégkockát, az elszopogatta. A tájékoztatás során képbe kerültünk vele, hogy a helyi csapvíz fogyasztását érdemes elkerülni, mert nem a mi gyomrunknak való minőségű. Ez mindenféleképpen megszívlelendő információ, ezért nem is feledkeztünk meg róla. Mivel másnap mi a fentiekben leírt kirándulásra elmentünk a párommal, ezért az a nap az utastársak kapcsán teljesen kiesett a látókörünkből. Csak a harmadik napon értesülhettünk róla, hogy a nyaralók fele heveny hasmenéssel töltötte el a második napot. Miért? Mert ők az ajándékba kapott limonádéval a jégkockát is elfogyasztották! Ugyanis, a jégkocka csapvízből készült!

Mint később közszájról kiderült, ezt a játékot időtlen idők óta folytatják itt: a helyi orvosnak hatalmas bevételt jelenthet a turnusonként húsz beteg ellátása után járó summa, valamint a patikaszeren lévő haszon.

Ha egy ruhán folt esik, kimossa a gondos háziasszony. Ha egy utazási irodán szégyenfolt esik, gondolkodás nélkül végleg ki kéne törölni a listáról!