Vidám napot / számok...,

Helyi értékek.

Az emberiség története során, valamelyik népcsoport egyik tagjának fontossá válhatott, a körülötte lévő tárgyak vagy élőlények darab mennyisége, amelyhez ki kellett találnia a számokat. Korának csúcs gondolkodójának tartom őt, amiért az „Emberiség nagy koponyája” posztumusz díjjal ismerném el a teljesítményét. Egyszer valahol valakinek azt merészeltem mondani, hogy szegről-végről a számokkal mindent le lehet írni. Ezt ő kissé ódzkodva fogadta tőlem, mert az érzelmek és egyéb más ehhez rokonítható jelenségek leírására még nem ismerünk képletet: a továbbiakat a jövő fogja eldönteni.

Miért is jutott eszembe a számokról elmélkedni? Fokozott figyelemmel kísértem az egyik magyar magashegyi hegymászó oxigénpalack nélküli negyedik csúcstámadását a Mount Everest-n. Bár négy nyolcezres ormot is kipipálhat már, de a szélsőséges időjárási viszonyok ezúttal is meghátrálásra kényszerítették őt, 8115 m magasságból. Megjegyzem, az egyik szintén eredménytelenül végződött útja során 8700 méterről volt kénytelen sarkon fordulni.

Az általános iskolában használt földrajz atlaszban a Mount Everest 8848 m magasnak volt jelölve, azóta viszont a kontinentális talapzatok egymásba gyűrődése miatt — egyes mérések szerint — manapság már 8850 m magas. Évente emberek százai indulnak el reménykedve a világ legmagasabb pontjának meghódítására, akik szinte kivétel nélkül, serpákat fogadnak maguk mellé segédmunkára vagy éppen szakmunkára, filmezésre. Ebben az évben az egyik negyvenes éveinek közepén járó serpa huszonegyedszer jutott fel a Csomalungmára: ezzel beállította két kollégájának egyéni csúcsát.