Vidám napot Pilis-hegységbeli Szahara...,

Földrajzból nem voltam soha sem ennyire gyenge.

Aki rendszeresen koptatja a túrabakancsát, ismerheti a kék jelzés Piliscsév és Piliscsaba közötti szakaszát. Hosszú ideig ezt egy szűk homokos csapásnak tudhattuk be, de egy éve jelentősen megváltozott a tájkép. Toló lapátos munkagéppel alaposan kiszélesítették az ösvényt, nagyobb teherautók is könnyen elférnek rajta már. Igen ám, de a három kilométer hosszú útszakasz az országos kék jelzés szerves része. Fölöttébb érthetetlen a számomra, hogy miért lett hullámosra kialakítva az út szemcsés felszíne: akár bő méteres szintkülönbségek is adódnak rajta. Erdőmérnöki képesítésem nincs továbbra sem, de olykor az út két szélén lévő erdőket az úttól kétméteres magasságú — szinte függőleges irányú — homokfallal határolták el.

Mostanában újra erre jártunk. Az intenzív esőzések következtében az oldalfalak több helyen is teljesen leszakadtak, és az útra rákerülő nagymennyiségű homok olyan erősen féloldalassá tette az út felületét, hogy azon haladva egy személyautó könnyen oldalára borulhatna.

A bennem jogosan felvetődő kérdéseket senki nem válaszolja meg: a Pilisi Parkerdő szakemberei lehetnének a javamra ebben. Az e-mail tárgy rovatába kérem beírni: homokvár.