Vidám napot / pedagógus...,

Egy korántsem egyszerű feladvány megoldásáról lesz szó.

Négy évig én is ebbe a suliba jártam felső tagozatos diák pozícióban. Mi több, abban a négy év időben esett meg, az addig megtörténhetetlennek tartott cselekmény: de csak két évtizeddel később tudtam meg a részleteket az érintett pedagógustól, miközben osztálytalálkozó céljából őt felkerestem a lakásán.

Történt az 1970-es évek elején, hogy a tornaterem előtti — általában néptelen — folyosóra odahelyezték a november 7-re szánt dekorációt: vörös csillag, sarló kalapáccsal, meg a szokásos Lenin arcprofilt. Ám, a dekoráció nem élhette meg a megdicsőülést, mert néhány nagyobbacska nebuló gyufával lángra lobbantotta: lett belőle nagy ribillió!

A nyomozással egy olyan pedagógust bíztak meg az iskolában, akinek családjának összes tagját a II. világháborúban elgázosították a nácik. Minden tőle telhetőt megtett a hős szovjeteken esett szennyfolt tisztára mosásáért. Beszélt a testnevelővel is, de ő — bár tudta a csínytevő gyerekek nevét — nem árulta el őket. Mint elmondta nekem: ő teljesen együtt érzett a zsidó származású pedagógussal, de a másik oldal javára is volt mit jóvátételül odaírnia. A kettő egyenlegéből pedig az jött ki a számára, hogy az idő múlása minden sebet begyógyít majd.