112. ÖKÖRHUGYOZÁS —
elültetett mag (1982.)
Az élelmiszer
áruházban szakmai gyakorlatukat töltő szakmunkás tanulók is okosodtak.
Egyikükre rábíztam a szesz polc feltöltését. A munka végeztével a diáknak nálam
kellett jelentkeznie, hogy meggyőződhessek a munka minőségéről. Újra ott álltam
a polcsor előtt, mégis, mintha egy száz év előtti, neve nincs
falu határában a szekérút szélében lennék. A két decis és a félliteres üvegek a
nem létező sorban olyan girbegurbán követték egymást, mint az ökörhugyozás
kacskaringóssága.
— Szerinted, hogyan
néz ki ez?
A kérdezés hangsúlya
semleges volt, nem akartam megalázni a tanulót. Maga elé meredve, suttogva
vallott színt:
— Rondán.
Ennyiben nem
hagyhattam a dolgot.
— De csak akkor, ha a trehányságodat enyhén fogalmazva ítéljük meg! — ezzel
véget ért a diszkrét fejmosás.
Az ökörhugyozás egy részét egybetoltam, és
címkével előre, katonás oszlopba és sorokba rendeztem. Belefogtam az italárú jelképes feltöltésébe. Három-négy sor után abbahagytam.
— Milyen? — és fejemmel az üvegek felé böktem.
— szép — felelte halkan.
Ide figyelj, és
keresztnevén szólítottam a lányt. Láthatod, egy kis odafigyeléssel
mennyivel szebb és tartalmasabb munkát lehet végezni. Hetente többször is
feltöltöm ezeket a polcokat. Sok ész nem kell hozzá. Az üvegek mindig katonás
sorban állnak, címkével kifelé.
— Tudod-e, hogy miért teszem így! — szólt a költői kérdés.
Amikor elkészülök vele, egy pillanatra végignézek rajta, és az
esztétikájától elégedettség fog el. Bármilyen munkát is fogsz végezni az
elkövetkezőkben, soha ne azért tedd a legjobb tudásod szerint, hogy az tetsszen
a főnöknek, hanem a saját magaddal szemben megkövetelt igényesség miatt.