Vidám napot / ökörhugyozás...,

Áttételesen gondoljatok rá!

A rendszerváltás előtt szakmunkás iskolákban is képezték a fiatalságot: ezeket és a szakközép iskolákat — meg a bölcsődék és az óvodák jelentős részét is — az első szabadon választott kormány törvénnyel elegánsan lomtalanította. Helyettük viszont paragrafussal alátámasztotta: a nők kurválkodását — az egyház a megváltó kereszt felmutatásával nem tiltakozott ellene — és a szabadprédájú jogásztarifát — a kalapácsok és a sarlók, az ipartörténeti és a néprajzi múzeumok tárlóiban porosodtak már ekkor. De másról kívánok szólni most.

Az élelmiszerüzletben, ahol dolgoztam, szakmunkás iskolába járó tanulók is ki voltak helyezve. Egyikükre rábíztam a szesz polc feltöltését: — Ha meg leszel vele, keress meg, és megnézem a művedet — hagytam magára. Egyik mű hamarabb elkészül, a másik tovább alkotódik. Újra ott vesztegeltem a polcsor előtt: mégis, mintha  egy múltbeli falu poros határában a szekérút széliben álldogáltam volna. A két decis és a félliteres üvegek olyan girbegurbán követték egymást rajta, mint az ökörhugyozás kacskaringóssága.

   Szerinted, hogyan néz ki ez? — kérdeztem a tőlem telhető legbarátságosabb hangon a lánytól.

   Rondán! — lehajtott fejjel és alig hallhatóan suttogta maga elé, őszintén.

   De csak ha enyhén fogalmazva ítéljük meg a trehányságodat! — tettem pontot a fejmosás végére.

 Az „ökörhugyozás” egy részét egybetoltam, és címkével kifelé katonás sorrend alakzatba belekezdtem az italárú jelképes feltöltésébe: három-négy sor elkészítése után abbahagytam. — Milyen? — és fejemmel az üvegek felé böktem. — szép — halkan.

Ide figyelj — és itt keresztnevén szólítottam a lányt. Láthatod, egy kis odafigyeléssel mennyivel szebb és tartalmasabb munkát lehet elvégezni. Hetente többször is feltöltöm ezeket a polcokat: sok ész nem kell hozzá. Az üvegek mindig katonás sorban állnak, címkével kifelé.  Tudod-e, hogy miért teszem így! — szólt a költői kérdés. Amikor elkészülök vele, egy pillanatra végignézek rajta, és elégedettség fog el. Bármilyen munkát fogsz végezni az elkövetkezőkben, soha ne azért tedd a legjobb tudásod szerint, hogy az tetszen a főnöködnek, hanem a saját magad felé támasztott magasfokú igényesség miatt.