Vidám napot / nem értem...,

Öröm vagy átok?

Hallom a minap, hogy — egy szerencsés vagy balszerencsés — hazánkfia az európai lottón hat milliárd forintot nyert. Mivel ezt a hírt az egyik tévécsatorna híradójában hallottam, utána jöttek az utca emberének a reflexiói, amelyek leginkább a „Mit kezdene vele?” kérdésre reflektáltak. Ami leginkább meglepett, hogy közülük többen is a summa egy részét vállalkozásba befektették volna. Tudom: ahány ember, annyi féle — és ez így jó.

Kinek mit jelent az élet értelme? — adódik a kérdés. Kinek mi a legszűkebben vett alapfeltételei az élet élhetőségével kapcsolatosan, hogy utána a többit már magából csiholja elő? Nem sorolom tovább a kérdéseket.

Tudom, a szabadság — most értsd: a megélhetésért nem szükséges dolgozni — komoly kihívást jelent az egyén számára. Nem mindenki képes tartalommal megtölteni az éveket, évtizedeket. Pénzért ugyan mindent meg lehet vásárolni vagy venni. Sok olyasmit megszerezhetünk pénzért, amit én soha nem tennék meg. Az igazi érték — véleményem szerint — a magunkból fakadó előrevivő késztetések megvalósítása, és bár ezekhez olykor szükségeltetik némi pénz — pl. túrabakancs, fényképezőgép, barkács eszközök, uticélok stb. — de a hat milliárdhoz képest elenyésző összeg. Mindezek okán pedig a fő kérdés: mi legyen a fölösleges pénzzel? — akinek a természete engedi, éljen boldogan a földi paradicsomban!