() MÜZLI — szemesnek áll a világ (2022.)

Gibraltár. Majmászati szempontból teljesen más az optika. Mindenkinek tetszése szerint szolgáljon tanulságul az alábbi eset. A felvonókabinból kilépve mindenkit arra biztatnak előzetesen, hogy a hátizsákot elölről vegye fel. Mi is megfogadtuk a jó tanácsot. A szemtelenebb majmát egy arra hivatott szakember farúddal kergette arrébb. Ám, hatáskörén kívül érvényesül a természet kőkemény törvénye: aki ügyesebb, az nyer.

Mi történt velünk? A felvonóból kiszállva feleségem hátizsákja iránt élénk érdeklődést tanúsított az egyik berber makákó. Okát nem értettük, mert a zsákot elölről öltötte magára Kati. Ezt a majmot valahogyan sikerült lerázni, de a másodikat, már, nem. Történt ugyanis, hogy ez a makákó úgy tapadt ránk, mint csiriz a fára. A szemén lehetett látni, hogy hamarosan akcióba lép, kisvártatva szemből felugrott Kati hátizsákjára. Egyik kezével megfogódzott benne – hét-tíz kilo – a másikkal pedig ügyesen belenyúlt a hátizsák hálós részébe, melyben fertőtlenítőszer és két csomag müzli lapult. Ez utóbbit pillanatokon belül ügyes ujjai segítségével kihalászta és angolosan lelépett: feleségem nem kis örömére. Az intermezzo pár másodpercig tartott. A velünk szemből érkező hölgycsapat fogta a hasát nevettében és, kattintották a fényképezőt. Ilyen módon előre eltervezetten előidézhető egy fotókiállításért kiáltó, díjnyertes kocka. . Amikor később visszatértünk ide, az aldis műzlik kettészakított celofánjaira találtunk. Rövidebb kitekintést tennék a berber makákó kapcsán. Északnyugat-Afrika a hazája. Hogy természetes módon került-e Európa eme sarkába, nem tudni. Az viszont tény, hogy Közép-Európában (Hessen) képesek voltak önállóan szaporodni és életben maradni. Ezt történelmi példa bizonyítja és egyben azt is, hogy egy veszett kutya harapása miatt kellett a hatvan példányt leölni.

Térjünk vissza Gibraltárba. Egy ideig szabadon mozoghattak a hat és fél négyzetkilométeres területen. Ám történt egyszer, hogy egy ünnepség alkalmával az egyik enyves kezű majom elcsórta a kormányzó díszes kalpagját, meg, talán még a töltőtollát is. Lett égre-földre szóló hahota, meg kemény retorzió is: a majmokat törvényileg kitiltották a cityből, melyet a rend hivatott őrei a mai napig tartóan érvényesítenek. Azóta négyszáz ártatlan képű berber makákót súlyt a törvény szigora. Emberi fogalom szerint, kollektív bűnösség áldozatává váltak. Hogy mit kaphatott fajtársaitól a félig-meddig köztörvényessé vált kalandor, nem árulták el.

A felvonóhoz indultunk. A jármű már közeledett végcéljához, amikor egy kalózokat megszégyenítő ugrással az érkező kabin elejére rávetette magát az egyik makákó. Könnyen elképzelhető, hogy miként változott meg a kabin üvegezetlen eleje mögött álló asszonyság szívritmusa ekkor, arckifejezésének módosulását ne is firtassuk. Ugye, érdemes Gibraltárra jönni?!