) MINTAPÉLDA — fogalom (2023.)

Az utazások során sok érdekes, vagy éppen mulatságos történet esik meg velünk. Amiről most megemlékezem, egy harmadik kategória.

A párezres lélekszámú tartományi székhely, mely hazánkban faluszámba menne, havas hegyekkel körbeölelt teknőben fekszik. A szállás udvara füves, pazar panorámával. Ide érkeztünk meg, a feleségemmel. Kezet fogtunk a házi gazdával, de finoman jelezte Kati, kezemet nyújtsam második kézfogásra. Egy erőtlen praclit éreztem, de mire megszoríthattam volna, addigra elillant a markomból. Ekkor már sejtettem valamit. A szobánk felé tartottunk az udvarban, mikor erőteljes hangon és kissé rémisztő előadásmódban megszólalt a tulajdonos harmincas fia. Tiszta sor: Down-szindrómás.

A napok múlásával egyértelművé vált előttünk, az apa ezer szemmel figyeli, óvja a fiát. Több ízben a maga hangos lendületével jóindulatúan lerohant minket Jorgi, melyhez hozzá kellett szokni. Ilyenkor odajött hozzánk a papája elnézést kérni, de mi jeleztük, semmi gond. A nálunk lévő csokiból megkínáltuk a fiút, de a szemfüles édesapa jelezte, helyteleníti a dolgot. Ettől függetlenül, az édességajándékozást követően, feleségem előtt az apuka négyszer meghajolt, hálája jeléül.

A szoba bejárati ajtaján kívül, az udvarban tartotta papucsát, az asszony. Egyik reggel érkezett Jorgi, és jelbeszéddel tudtára adta, hogy a lábbelinek a szobában a helye. Feleségem jól nevelt lévén, teljesítette a parancsot. Igen ám, de ő nőből van. Másnap megint érkezett a házigazda fia. Sajnálkozva ránézett az udvaron tartózkodó papucsra, majd fogta, és szó nélkül betette a szobába. Utána ment a dolgára. Rend a lelke mindennek., Ezt követően kissé epésen megjegyeztem Katinak, ennyi bajlódás után egészen biztosan nem jut eszébe megházasodni.

Másként is tette rendszerető dolgát. A vásárlásból hazatérő feleségemet az udvarban fogadta, és közlekedési rendőrhöz méltó alapossággal, újjal irányt mutatva terelte a szoba felé. Mikor idővel édesapjától megtudta, hogy milyen célt szolgál a kezemben lévő fehér bot, mindenkitől jelentős mértékben, pozitíven megkülönböztetett. Megkedveltük Jorgit, és végtelenül becsültük a nap 24 órájában mellette lévő édesapát.

Elérkezett a búcsúzás ideje. Apa és fia egymás mellett álltak. Valószínűleg, a csoki ajándékozás miatti hálája jeléül, feleségemnek a papa kezet csókolt. Eközben kezet nyújtottam Jorginak, aki — apja mintáját követve — kézfejemhez hajolt.