Vidám napot / logikus logikátlanság

Nehéz elhinni, értelmet találni rá.

Ha valaki a saját vagy a családja meg a létező vagy nem létező tárgyai védelmében biztonsági ajtóval látja el a lakását, életszerűen cselekszik. Egy országra vagy mondjuk egy unióra körülményes lenne ilyen nyílászárót felszerelni. Helyette Európa szerte is létrehozták a nemzetvédelmi szervezeteket. Azok teszik a dolgukat, ahogyan éppen engedi a póráz, aminek végét a politika tartja a kezében. A védelmi apparátusról még könnyen elképzelhető logikusan, hogy túlnyomó részük képzett szakember. De, hogy az állam vezetésével a plebsz által felhatalmazást nyert politikusok jelentős része csak egy cilinderes báb — sokféle végpontú szálon lehet őket marionett figurákként mozgatni — azt erősen vélelmezem.

Egy nyolc általánost végzett ember sem hinné el dalolva, hogy Európa három meghatározó országa közül egyikben — Németország, Franciaország, Nagy-Britannia — az Iszlám állam utáni internetes nyomozás során, az arab szöveget a Google fordítóval teszik át a saját nyelvükre az ország biztonságáéért felelős elhárítók. Aki most erre azt gondolja, hogy ez egy nagy marhaság, téved. Ami pedig a nemzetvédelmi hivatalt illeti, a három ország közül az egyikben, az egyik magas rangú tiszt, egy arabnyelvű szent szöveget kapott ajándékba egy arab vallási főmuftitól, amit az irodájában falra fejjel lefelé akasztott ki — egyébként meg: mi keresnivalója volt ott? Amikor őt erre figyelmeztette az egyik nála jóval alacsonyabb rangfokozatban lévő kollégája, nem tetszését nyilvánította ki. Az írásos szöveget csak azután fordította meg, amikor egy arab diplomata szóvá tette a malőrt. Én pedig úgy gondolom, hogy ennél sokkalta rosszabb a helyzet a csúcspolitika szintjén nagy általánosságban. Mintha nem lenne tapasztalatuk a mindennapi élet terén, sajnos, ők már inkább egy elefántcsont-toronyban élnek: oda száműzték őket a háttérben lévők?

Amíg nincs helyzet, addig ilyen anomáliákra nem derül fény: az európai emberek pedig nyugodtan aludták csipkerózsika álmukat, míg nem váratlanul felébredtek, és észre kellett venniük, hogy az ujjuk vége belelóg a bilibe.