: KINEK VAN IGAZA — végtelenített halálfejek bolhapiaca (2016.)

Kissé morbid, tudom. De nincs jobb helyette. Helyettük viszont lehetne, de így szocializálódtak évezredek során azok, akik ennek érdekében tehetnének. Nem lehet átvágni a gordiuszi csomót? Egyáltalán, van-e ilyen olló? Amennyiben van, kinél található? Hol az olló, komámasszony!

Manapság Aleppó a borzalom szinonimája. Régebben például Vietnám és Kambodzsa fémjelezte az embertelenséget. Kinek van igaza? — feszítik egymásnak a költői kérdést a politikusok, kicsik, és nagyok.

A közmédiákban is úgy jelenítik meg az emberiség egészére vagy egy részére vonatkoztatva a kérdést, ahogy az ő szemszögükből aktuális. Pedig, szinte mindig csak az emberiség szempontjából lenne szabad a kérdést, kérdéseket megfogalmazni. De a felvetéseket mindig az erősebbnek tűnő fél teheti fel, saját szája íze szerint. A „Kinek van igaza?” kérdés mindig hamis, mert a helyén való a, „Hogyan oldhatnánk meg közösen?” lenne.

A világ meghatározó jelentőségű és illetékességű politikusainak ebben az évben is megadatott a pihenés év végén. Vajon karácsonykor melyikük gondolt az aleppói emberekre?

Nincs személyes megtapasztalásuk. Hasznos lehetne, ha például ilyen esetekben, a nagyhatalmak vezetőit, családtagjait — egyházi vezetők társaságában — az ostromlott városba beköltöztetnék. Az ott élő emberek között kellene a további harcokkal élhetetlenné tett napokat átvészelniük. Egy nap alatt megkötnék a békeszerződést. Tudom, ez gyerekség, de addig érdemes élni, amíg van bennünk némi gyermeki ártatlanság.