80. KÉPHANGZOO — nem Zrt (2016.)

Az ingyenesen látogatható virtuális állatkert kronológiai története a következő: esetében alapvető fontosságú, hogy véglegesen elvesztettem a látásomat (1990.). Egy Pilis hegységbeli hangélmény után elköteleztem magam a hangok iránt (1999.). Újdonsült szemüveges barátom magától segédkezett a kornak megfelelő minőségű hangtechnika felkutatásában és beszerzésében (2005.).

Számba vettem, hogy milyen témakörökben lehetne jogtiszta felvételeket gyűjteni. Képbe kerültek az állatok. Az első gyümölcsözőnek ígérkező, de váratlanul kútba eső állatkerti megkeresésre 2006-ban kerítettem sort. Három évvel később indult be az állatkerti hanggyűjtés: a természetben már régóta folyt.

A hangalapú kulturális honlapon megjelent az Állathangok tartalom (2009.), melyet később állatismertetőkkel kiegészítettem (2012.). Az ismerősökkel felolvastatott állatismertetőkbe beillesztettem az állat hangját és a fotóját is. Sokáig kereknek gondoltam mindezt (ez a változat már nem érhető el).

Ám, figyelembe véve a számítástechnika fejlődését — például qr kód — néha ellamentáltunk a szemüveges barátommal, hogy: vajon hogyan lehetne a tartalmat minél szélesebb körűen eljuttatni a felhasználókhoz? 2016-ban a Jászberényi állatkertben tett látogatásunk után kristályosodott ki bennünk a KépHangZoo ötlet.

Nekem is lett bőven feladatom: a kettőszázötven állat számbavétele, a kétezer-ötszáz hangfelvételből történő mazsolázás, az egyes állatokra vonatkozó hangfájlok legyártása. Kettőszáznegyvenöt állattal végeztem, melyekhez segítséggel, színes képeket kerítettem vagy fotósismerőstől beszereztem. Ezután az állatkertekbe velem tartó szemüveges barátom elkezdhette a video gyártás technikájának kitalálását és legyártását. Nagyon nem volt egyszerű feladat. Törekedve a minél szélesebb körű felhasználói hozzáférés biztosítására — például számítógép, okos telefon — és a legelterjedtebb operációs rendszerekkel való átjárhatóságra, egy számítástechnikában járatos szakember barátunk magától csatlakozott a számára is kihívást jelentő öntevékeny vállalkozáshoz. Sok hétköznapja és hétvégéje ment rá, mire a fotóhoz hang társítás tartalmat magas színvonalon megjelenítette digitálisan, a látássérültek számára is adaptálva. Fantasztikusan nagyot alkotott a QR kód kinyomtatására alkalmas színes pdf fájl tekintetében is: mese szép kreáció. Mindez 2016. november 1-én vált közkinccsé. Pár hét múlva vetődött fel bennem: mindezt szöveges állatismertetővel kellene teljessé tenni. Virtuálisan összedugtuk a fejünket, tisztáztuk a továbbiakat. Nekiláttam az ismertető dokumentumok átolvasásának. A látók számára olvasható verzióban vált hozzáférhetővé. A látássérültek részére a szövegfájlt hangfájllá átalakítottam, így került bevágásra az állathang után.

Aki úgy gondolja, hogy ezzel végére értünk a bérmentes vállalkozásnak, az téved. Szemüveges barátommal további állatkerteket kerestünk fel, és a természetben is rögzítettünk. Az újabb felvételek révén tovább bővült a virtuális állatkert kínálata. Amennyiben a már meglévő hangfelvételnél egy jobbra sikerült szert tenni, vele megújult a régi tartalom. A Covid19 járvány valószínűleg végérvényesen megakasztotta a gördülékeny folyamatot. A KépHangZoo-ban 280 állat ismerhető meg (2023.).