Vidám napot / KépHangZoo...,

Majdnem megfeledkeztem erről a kézen fekvő témáról!

Hogy mi is a KépHangZoo? Egy Virtuális, ingyenes magán állatkert!

Története. Alapvető fontosságú, hogy elvesztettem a látásomat — 1990. — később pedig egy hangélmény kapcsán elköteleződtem a hangok iránt — 1999. Újdonsült ismerősöm — 2005. — segédkezett a kornak megfelelő minőségű hangtechnika felkutatásában, és beszerzésében — mára tökéletes hangtechnikát alkalmazok; én pedig többször mélyen belenyúlhattam a zsebembe. Számba vettem, hogy milyen témákban lenne érdemes hangokat gyűjteni. Az első sikeresnek látszó kapcsolatfelvétel — kb. 2006. — után csak évekkel később jutottunk el a Miskolci Vadasparkba — 2009. Utána minden évben egy újabbat kerestünk fel. Mostanra — 2016. — már csak két hazai állatkert hiányzik a palettáról: a pécsi, és a budapesti.

A hangalapú kulturális honlapomon egy másodperc alatt megjelent az „Állathang” tartalom — 2009. — amit idővel kiegészítettem az állatismertetőkkel — kb. 2012.: a felolvastatott ismertetőkbe beleillesztettem az állat hangját, és fotómellékletet fűztem hozzá. Sokáig kereknek gondoltam mindezt. Ám időnként figyelembe véve a kor rohamos számítástechnikai fejlődését — pl. qr kód — néha ellamentáltunk rajta, hogy: hogyan lehetne a tartalmat minél szélesebb körhöz eljuttatni? Egyedülálló módon, eddig többször csak Jászberénybe mentünk vissza hanggyűjtés céljából — utolsóra 2016-ban: itt kristályosodott ki bennünk a KépHangZoo ötlet!

Nekem a kettőszázötven körüli állat számbavétele jutott, meg a kétezer ötszáz hangfelvételből történő válogatás ódiuma, és az egyes állatokra vonatkozó hangfájlok legyártása: nem kis gondot okozott az állatnevek helyesírásának logikai megfejtése. Kettőszáznegyvenöt állattal végeztem, amelyekhez színes képeket is kerítettem vagy megpróbáltam fotósismerőstől beszerezni. Ezután a velem állatkert látogató Barátom elkezdhette a video gyártás technikájának kitalálását és végrehajtását: ez nagyon nem volt egyszerű feladat. Az általam előzetesen elgondolt időnél mintegy három hónappal korábban végzett az időigényes feladattal. Ám, törekedve a minél szélesebb körű felhasználói hozzáférés biztosítására — pl. számítógép, okostelefon — és a legelterjedtebb operációs rendszerekkel való átjárhatóságra, egy számítástechnikában járatos szakember ismerősünk magától csatlakozott a számára is kihívást jelentő öntevékeny vállalkozáshoz. Sok hétköznapja és hétvégéje ment rá, mire a fotóhoz hang társítás tartalmat magas színvonalon megjelenítette digitálisan, a látássérültek számára is adaptálva. Fantasztikusan nagyot alkotott a QR kód kinyomtatására alkalmas színes pdf fájl tekintetében is: mese szép kreáció!

Mindez 2016 november 1-én vált közkinccsé. Pár hét múltán vetődött fel bennem: mindezt szöveges állatismertetővel kéne teljessé tenni. Virtuálisan összedugtuk a fejünket, és tisztáztuk a hogyan tovább-t? Nekiláttam az ismertető dokumentumok átolvasásának. A látók számára olvasható verzióban fog hozzáférhetővé válni, a látássérültek részére pedig a szövegfájlt hangfájllá fogom átalakítani, és így kerül bevágásra majd az állat hangja után

De, aki úgy gondolja, hogy ezzel végére értünk a bérmentes vállalkozásnak, az nagyot téved. Barátommal tovább járjuk az állatkerteket, és a természetben is készítünk felvételeket még. Az újabb állatok révén tovább fog bővülni a virtuális állatkert Pazar kínálata, ha pedig a már meglévő hangfelvételnél egy jobbra sikerül szert tenni, vele megújul a régi tartalom.

Amennyiben te is el szeretnél látogatni ebbe a sajátos, inger gazdag világba, akkor:

http://remlac.hu/hangzoo/hangzoo_lista.html