Vidám napot / jövő látó...,

Részleges siker.

Születésnapra tartottunk a párommal. Édesanyja hetvenhatodik alkalommal érezhette magát a kitüntetett figyelem középpontjában. Az idő előrehaladásával — mint ahogyan pl. az én esetemben is — ilyen vagy olyan okok miatt, erősen kopik ez a belső fény. Én a magam részéről a karácsonyok felé addig fordultam felfokozott várakozással, amíg játékot kaptam ajándékba. Ahogy tizennégy éves koromtól ruhát hozott a Jézuska, kisebb csalódás és nosztalgia kapott el. Rég volt, szép volt. Visszatérve a szülinapi zsúrra, öten gyűltünk egybe. Új koreográfia nem próbálta nyakon csapni a megszokást: pár szál lobogó gyertya a tortán, hangos éljenzés és osztatlan részvétel az ajándék félig elfogyasztásában.

Készülődtünk az induláshoz. Odakint az utcán szeles, kissé csepergős március közepe. Ahogy szokták mondani: nincs banánérlelő meleg. Párom lánya — aki egyébként fázós természetű — majdnem, hogy banánnak öltözve jött át a nagyihoz ünnepelni. A jelen lévők közül többen is ráéreztek hiányos utcai viseletére, és gőzerővel beindult a kabát felvételéért harsogó propaganda. A túlerő általában diadalmaskodni szokott, ahogyan ez most is beigazolódott. A szekrényből előkerült a régi kutyasétáltatós kabát. Mivel előzetesen szó esett a közelben lévő aprócska kis „koszos” bolt felkeresése kenyérvásárlás céljából a fiatalok között, ezért beindulhatott a tudattalanomban a jövőlátó funkció. — Ha ebben a kabátban bemész a boltba — kezdtem bele a mondókámba — garantáltan ötven százalék kedvezményt fogsz kapni!

Az utcán elváltak útjaink egymástól. Csepergett az eső, fújt a szél. Szerencsénkre nem csak a buszra, de a továbbiakban a villamosra sem kellett várni még egy percet sem. Mivel útközben megkívántam a tepertőt és a füstölt szalonnát, mi is beugrottunk egy egész héten át reggeltől estig nyitva tartó élelmiszer üzletbe. Vásárlás közben megcsörrent a párom mobilja, a lánya kereste őt. Nevetgélve újságolta édesanyjának, hogy négy zsemlét kért a boltban, mire az eladó csak hármat fizettetett ki vele.

Jogosan érezhettem-e volna magam jövőlátónak ekkor? Csak módjával a villámválasszal. Hazaérve rákerestem a frissen húzott hatoslottó nyerőszámokra. A hatból csupán egyet találtunk el. Bánkódás ide vagy oda, azzal vigasztaltuk magunkat, hogy a jövő héten nem ezer millió üti a markunkat, hanem ezeregyszáztíz.