: ISTENRE HIVATKOZVA — múltba révedés (2023.)

Arequipában magánprogram keretében nem remélt élmények kerültek elibénk. Először a gleccserbe fagyott inka lány, Juanita felkeresésére indultunk. Mivel az inka uralkodók a napistent imádták, ezért nagy baj esetén — rossz időjárás, éhínség, elharapódzó betegségek satöbbi — évente legfeljebb ötszáz gyermekáldozatot mutathattak be a papok, isteneik kiengesztelésére.

Peru területe ma egymillió-kétszázezer négyzetkilométer, mely az inka uralkodók idejében, kis híján duplája lehetett. Innen szedték össze azokat a négy-tizennégyéves kecsua lányokat és fiúkat, akiket éven át tudatmódosító étellel és itallal tápláltak, majd fényes ünnepség alkalmával összeadtak a főpapok. Az ifjú házasokat egymástól elválasztva, áldozati helyeikre kísérték, ahol őket, élve, elkábítva vagy megölve, eltemettek. Sírjukba minden földi jó is került, nehogy nélkülözniük kelljen a hosszú égi úton: ebben hittek.

Az első gyermekáldozatra 1995. szeptemberében találtak Arequipa körzetében, az Ampato vulkán mellett. A hatezer méter magas hófedte hegy ötezer méteren lévő sziklaüregében, jó állapotban mumifikálódott tizennégyéves kislányt (szűz asszonyt) fedeztek fel. Magassága száznegyven centi, testsúlya negyven kiló. 1440-1450 között áldozhatták fel. Ruházata alapján jómódú család gyermeke lehetett. Ő lett Juanita.

A múzeumban testét egymásba helyezett hármas mélyhűtött üvegtárló rejti. A legbelső kalitkában hanyatt fekszik, lábai hasához felhúzott állapotban, mely sejtetni engedi, ülő testhelyzetben hantolhatták el. Arcának vonásai jól kivehetők, első négy fogacskája felhúzott szája széle miatt látható. Ruházata is ellenállt az évszázadoknak. Teste olyan jól konzerválódott, hogy vérmintát is vehettek belőle. Béltartalmából utolsó étkezéseire következtethettek. Hajszála is fontos támpont lett a genetikai vizsgálatok során. Huszonegyedik századi Lakhelyének belső hőmérséklete mínusz tizenkilenc és fél Celsius fok, a páratartalom nyolcvan százalékos, mely hajszálpontosan megegyezik a megtalálás helyének meteorológiai értékeivel. Azóta több gyermekáldozatra is rátaláltak, jellemzően öt és hatezer-hétszáz méter magasságban.

Kedves Juanita, ha nem is juthattál el az égiekhez, de a személyes találkozásunk miatt, életünk végéig megmaradsz az emlékezetünkben!

Nem kevésbé érdekes a főtéren lévő Szent Katalin kolostor elhíresült története. Élt a városban egy asszonyság, aki úgy gondolta, apácazárdát nyit, és ebből fog busásan megélni. Jómódú özvegyeket, és gazdag családok leánygyermekeit fogadta a kolostor falai közé. Aki ide egyszer betette a lábát, onnan nem mehetett ki többé, és semmilyen formában nem tarthatott kapcsolatot a külvilággal. Szent rabokká váltak.

Aközben odabent vidám élet zajlott. Szólt a zene, érkeztek a férfi vendégek, emiatt néhányszor az a bizonyos gólya is megfordult a műintézményben. Száz éven át üzemelhetett az örömtanya, tehát volt, aki megörökölte. Rossz híre eljutott egészen a Vatikánig, ahol megszületett a megtisztulásra felszólító pápai dörgedelem.

Ma néhány apáca lakja a hatalmas kiterjedésű kolostort, és a belépőjegyekből befolyt összegből tartják fent a turistacsalogató épületegyüttest. Maga az épület, az egykori szobák és a további más célokat szolgáló helyiségek, túl sokat nem árultak el a múltjukból. Azért láthattuk a konyhát, a fali hálóhelyiséget, meg az utolsó vacsora megépített hasonmását. A hely szelleme volt fontos, meg, kinek-kinek, a beleérző képessége.

Este mélyen elmerültünk a város sétálóutcájának hangkavalkádjában, és a változatos attrakciók életpezsdítő világában. Hétköznap ellenére, telis tele volt hömpölygő helyi erővel és turistával. Az utca két oldalán változatos pénzbeszerzési praktikák sora. Még a koldus is zenei produkcióval rukkolt elő. A pantalló bolt zenés reklámja is üdítő színfolttá válhatott. Táncosok is hevítették az egyre hűlő levegőt. Szó szerint véve, életre szóló élményt jelentett a másfél órás isteni korzózás.

Arequipát kötelező kitenni Peru jelképes ablakába!.