() INTELLIGENCIA — fehér holló (2022.)

Marokkóban jártunk az asszonnyal, melyet úti célnak mindenki számára ajánlok. Az ötven körüli franciatanár idegenvezető az út alatt etalonná vált. Munkabírása, tájékozottsága, az utasok felé készséggel rendelkezésre állása tette őt azzá előttünk.

A kis létszámú csoport tagja volt egy bohém, laza, közel nyolcvanas hölgy is. Amolyan minden lében kanál típus. Mindenki kedvelte, bár néha okozott némi fejtörést az idegenvezetőnek, de jóhiszeműen viseltetett iránta.

Óceán parti királyi város óvárosa a helyszín. Az idegenvezető mély beleéléssel mesélt az északról érkezett kalózok kegyetlen támadásairól, azok időbeli hatásairól, amikor a laza útitárs kedves hangocskáján becsicseregte:

   Mi az ott a távolban, kedves Péter?

Az idegenvezető ködös vagy nem ködös tekintettel elnézett a jelzett irányba, és a legtermészetesebb hangján megválaszolta, majd maradva ezen a vonalon, további információkat osztott meg velünk.

Este, mint mindig, a társaságtól elkülönülve, egyedül fogyasztotta a vacsoráját. Egy perc tartamára kértem a figyelmét, és kihangsúlyozva intelligens viselkedését, megdicsértem, melyet finom mosoly kíséretében megköszönt.