: IDŐS ASSZONY SZÁJA — élettapasztalat (2016.)

Eddig szinte mindig bejött a meglátása. Jóformán mindennap találkozunk egymással. Érdeklődő teremtés volt világéletében. Elmúlt nyolcvanhárom. A második világháborút falun, gyermekként élhette át. Arrafelé sok füstöt nem okádtak a fegyverek. Ötvenhat Pesten talált rá. Ama bizonyos nap másnapján, hajnalban elindult a munkahelyére. Kissé meglepte őt a néptelen város, meg az utcán felfordítva talált villamos látványa. Rendíthetetlen elszántsággal tartott a Kádár utcai villamos végállomás felé. Egy férfi felvilágosította az előző napon kialakult helyzetről. További iránynak a lakást ajánlotta, édesanyámnak. Nem foglalkozott a politikával, a családjának élt. Kiszámíthatóság, biztonság, ezek voltak az alapelvek. Örömmel vette tudomásul a nyugdíjas kor elérkezését.

Pár éve mondta először, hogy hatvan évesen nagyon szeretett volna unokát, de ma már úgy gondolja, talán jobb is így. Egyáltalán nem látja rózsásnak a mai helyzetet, a jövőt még kiszámíthatatlanabbnak gondolja. Enyhe nosztalgiával emlegeti az elmúlt évtizedek emberarcú munkaköri légkörét. Persze, akkor is voltak a kiszámíthatóságot és a tervezhetőséget kifogásolható esetek. A mai gyilkos, embertelen viszonyok taszítják őt. Van egy nagy kedvenc hazai politikusa, akit minden nap tízszer is a szájára vesz:

— Ez az ember, maga az iszony! — szokta mondogatni.

Én meg úgy vagyok vele — poénra véve a dolgot — hogy amíg ez a politikus porondon lesz, anyukám életben marad, hogy négyévente ellene szavazhasson.

A minap is becsöngettem a szüleimhez. Anyukám azzal a váratlan felütéssel lepett meg, hogy:

— Nehogy háború legyen! — 2016-ot írtunk ekkor.

Talán most többen is megcsóválták a fejüket. Lehet, hogy én is így tettem akkor. Legyen itt példának Európa. Ha mondjuk két évvel ezelőtt valaki a tavalyi nagy bevándorlási hullámot vizionálta volna előttetek, vajon hittétek-e volna? Bizonyosan, nem! Olyan érthetetlen és logikátlan dolgok történhettek meg, ami már a vicc kategóriáján is jóval túlmutatnak. Vajon lesz-e háború Európában, vagy ami támadni fogja a demokráciát? Elképzelhetetlennek tűnik. Pedig, tényleges, hadra fogható serege nincs is az Uniónak. De még egy valamire való, rátermett politikusa sem. Viszont, akad egy idős lakója, akinek a meglátásai eddig rendszerint bejöttek: bárcsak ne lenne igaza ezúttal!

2018-ban elhunyt az édesanyám: azóta Covid19 járvány, orosz-ukrán és palesztin-izraeli háború. Ezek után vajon mit vizionálna?