Vidám napot / hosszú út...,

Alapvetően úszásról lesz szó, Hosszú Katinkára kihegyezve.

Egerszegi Krisztinát is megvádolták doppingolással anno, és ezt a vádat nem kerülhette el Hosszú Katinka sem ezúttal. Egér a debella NDK-s lányokat utasította a háta mögé sorra. Néhány egykori keletnémet sportoló lánynak ma már bozontos szakáll ékteleníti a pofiját, alsó nemi szerve pedig inkább egy hímvesszőre emlékeztet, mint sem a földi gyönyörök kertjére: legfőbb érték az ember (világ népmese).

A londoni olimpián nem nyert aranyat Katinka. Amerikai rövidlátó edzője azt javasolta bölcsen neki, hogy menjen el fotómodellnek. Ebben a szakmában is helye lett volna, és nem minimálbérért. Helyette kerített egy másik amerikai illetőségű edzőt maga mellé: a riói olimpia őt igazolta. Meg lett a második aranyérme is (100 m hát), amivel egyidőben a soviniszta jenki vád is világgá kürtölődött: doppingolhatott a magyar úszó fenomén.

Londonban az egyik amerikai úszó nyolc aranyat nyert. Én nem értek, sem az úszáshoz, sem a doppingoláshoz. Viszont, régebben akadt néhány olyan amerikai atléta világsztár, aki minden versenyen nyert, és csak úgy zengedezett róluk a világsajtó — büszkék voltak rájuk a honfitársaik. Miután abbahagyták az élsportot, pár év múlva fizikailag teljesen szétestek, és őket hamarosan a hosszú úton autóval vitték ki a temetőbe.

De máshová címezve is elsüthetném a „hosszú út” poént: a honi parlamentbe és a hazai meghatározó gazdasági körökbe is elkéne kétszáz-kétszáz olyan erős gerincvázú és munkaalapú szemléletű duó, mint amilyent a huszonhétéves úszónő és a párja alkotnak közösen.