Vidám napot / hibás méretek...,

Nem csereszabatos.

A világ legalacsonyabb felnőtt emberei nepáliak: a nem mozgásképes 41 cm magas, a mozgásképes pedig 54,6 cm. A világ valaha élt legmagasabb embere egy USA-beli férfi volt, 274 cm. A világ legkövérebb embere pedig egy mexikói fickó, 500 kilógrammal.

A mozgásképes nepáli embernek egy normál lépcsőfok leküzdése felér egy igazi tornamutatvánnyal. Fürdéshez elegendő számára egy nagyobb lábas vagy egy fazék. A leves bekanalazásához elegendő a teáskanál. Bár az ő mérete a babaméret, de amennyiben férfihez méltón szeretne valahol megjelenni, bizony méretutáni szabóságot kell felhajtania. Tömegközlekedéssel egyedül utaznia bajos, de termete miatt nagybevásárlásra sem gondolhat komolyan. Ő a világot valóban alulról szemléli, ezért a késő tavasszal miniszoknyába bújó lányok körül érdemes lenne sürögnie-forognia.

A világ legmagasabb férfijének dolga sem egyszerűbb. Egy hazai lakótelepi lakás belmagassága 267 cm, az 1-es villamos és a 2-es és a 4-es metró vonalán közlekedő szerelvényeké pedig kb. 230 cm. Kizárt dolognak tartom, hogy bármelyik személygépkocsiba vagy kisbuszban elférne: közel nyolcvan éve elhunyt. Ruhatára nem konfekció méret, lábára 50-es csukát kellett húznia. A bútorbolt termékei számára olyan parányiak, mint a kislányoknak a konyhasarok-játék. Egy száznyolcvan centi magas hölgy feje búbja, körülbelül a csípőjéig vagy a derekáig érne. Naponta nyolc ezer kalória ételmennyiséget kellett elfogyasztania: nem olcsó mulatság.

Az ötszáz kiló bizony éppen fél tonna. Ilyen túlsúllyal mozogni embernek képtelenség. Másfél két méter széles ágyra biztosan szüksége lehet, és aligha kétséges, vasból rakták össze. A szokásos négy láb helyett hat vagy hét, netalán kilenc vastag láb támasztja alá a fekvőhelyet. Komoly nehézséget okozhat számára a tisztálkodás és a szükség végzése is. Ha egyáltalán képes rá, fejét vagy kezét alig mozdíthatja önerőből.

Nekik is megadatott az élet: éltek vele úgy, ahogy képesek voltak. De hány olyan épkézláb ember ténfereg közöttünk, aki lehetőségeinek csupán csak a töredékét képes önmagából a saját javára kihozni.