Vidám napot / ha jobban belegondolunk.

A látás.

Nem beleásva magunkat a témába gondolhatnánk joggal, minden élőlény ugyanúgy lát. Ez persze nem igaz, sőt alaposan téves felfogás, mert minden faj az evolúció rá adaptált változatának szüksége szerint lát. A sűrű lombkoronájú fák magasában élő majmok messzire rosszul látnak, a magasban keringő ragadozó madarak viszont távolra rendkívül élesen, a növényevő állatok térlátása rendkívüli, míg az esti és éjszakai órákban vadászó ragadozók látása kiválóan alkalmazkodott a szürkülethez. A rovarok esete még cifrább ebből a szempontból. A halak látása a szárazföldön csapni való lenne. Mivel az ember is osztatlan része az élővilágnak, ezért mi úgy látunk, ahogy az a legmegfelelőbb az életmódunkhoz.

Ugorjunk be egy műtőbe: én fogok a műtőasztalon feküdni. A szemem belseje telefolyt vérrel, és azt onnan a következőképpen távolították el. Három nyílást vágtak rá lézerrel. Az egyiken folyadékot töltöttek bele, a középső résen át a szem belsejében lévő kocsonyás állagú törőközeget felaprították és a harmadik nyíláson át kiszivattyúzták onnan. Ilyenformán távolították el az önfelszívódásra képtelenné váló véres masszát, amely után a törőközegen újra keresztül juthatott a pupillán át beérkező fény, és az akadálytalanul eljuthatott a látóidegre, a retinára: onnan pedig az ingerület az agy látóközpontjába.

Másnap reménykedve vártam a fejleményeket: fogok-e látni még vagy nem? Szememről levették a ragtapaszt, fény ömlött a látóidegre, de bár ültem, majdnem lefordultam a székről. Miért? Amit és ahogyan láttam attól hirtelenjében kivert a meleg és a verejték, és erős rosszul lét környékezett. Erős köd szerű formában láttam meg a kezelőt. Az előttem lévő nővér teste hullámozva mozgott előttem. Az orvosi szerek tárolására használt szekrény egyik oldala sem volt egyenes, az is intenzíven hullámzott. Ami pedig a legmeglepőbb volt, ahogy megmozdítottam a fejem, a szemem felső részében apró hullámocskák fodrozódtak egymásutánban. Huszonöt év stabil látás után olyan képpel találkozott az agyam, amit nem volt képes helyesen értelmezni, legalábbis az első pillanatokban. Miért láttam ilyen faramucin? A műtét során a szem belsejét nem töltötték fel teljesen folyadékkal, mert ezt rábízták a szervezetemre. Ez így helyes, de talán érdemes lett volna előzetesen szólni az illetékes betegnek, hogy mire számítson. Három-négy nap alatt a szem belseje teljesen feltöltődött folyadékkal, és általa visszaállt a régi rend.