Vidám napot / golyóálló mellény...,

Az örökös harcban álló.

Hamar felismertem: aki másra haragszik, az leginkább magával babrál ki. A bennünk forrongó mások iránt táplált utálat vagy gyűlölet saját magunk ellen dolgozik a leghatékonyabban: a címzett személyre elenyésző mértékben érvényesül. Az e téren bekövetkezett megvilágosodás után már tudatosan álltam hozzá: azóta senki és semmi iránt nem vetítek ki magamból gondolatilag vagy fennhangon negatív érzelmeket. A befektetés bevált, meghozta a folyvást kamatozó hasznot.

A felvetett téma kapcsán a lelkiismeret megléte is alapvető fontosságú szempont. Aki döntéseit a lelkiismeretére hagyatkozva hozza meg — a későbbiek szerint, akár helyesen, akár tévesen — bölcsen teszi. Lehet rossz döntést hozni — ami sosem jó — de a legjobb lelkiismeret alapján meghozott elhatározás önmagunkkal belső konfliktust ilyen esetben sem fog eredményezni soha sem. A saját magunk kárán pedig alapból illik tanulni.

Nagy bajban lehet az a „harcos” karakterű ember — ember? — aki az előzőekben vázoltak közül akár mind a kettőre is fittyet hányva éli az életét. Hatalmas íróasztala mögött ülve lehet ő nagy harcos, de mi az értelme az árnyékbokszolásnak? Lehet, hogy anno kispajtásaival játszva egyszer sem lehetett pl. Winnetou vagy Dzsinkisz kán netán Napóleon? A kudarc emléke pedig addig-addig gyötörte őt, amíg felnőttként visszatért az általa megvetett csatatérre!

A golyóálló mellény öltözéknek kissé utána olvastam a neten. Nagyon kényelmes is kapható belőle, bármilyen mozgás szegény idomra felölthető. Az unikális divatcikk további megerősítéssel akár tíz kiló is lehet. Hogy mennyibe kerül egy ilyen portéka, arra adatot nem találtam, de a hazai nagy harcosnak úgysem kell fizetnie érte. De miért visel ilyet magán? Az ellenzék felől érkező füstté váló szóbombák hárítása az altisztek feladata. Hát akkor? Talán a mások iránt táplált gyűlölet és a nem létező lelkiismeret miatt, a tudattalanból származó visszahatás rémisztő reflexiója okán?