Vidám napot / Földön kívüli értelmes élőlények...,

Amiről régebben a közrádióban egy veretes, önjelölt szakértő nyilatkozott ekként: . amennyiben Földön kívüli értelmes élőlényeket látnék itt a Földön, gyorsan lefényképezném őket, és azonnal jelenteném a rendőrségen. Mindegyikőtöket meg szeretném nyugtatni ezennel, a témakörnek nem vagyok szakértője, nem ugatom meg még a Göncölszekeret sem csillagászatból.

Hogyan gondolkodom erről, a valamennyire mindenkit érdeklő felvetésről? Mesekönyvekből tudhattuk meg leghamarabb, hogy a világon a leggyorsabb a gondolat: ez vitathatatlan. A következő leggyorsabb utazási mód a térugrás lenne: ennek meglétét hitelesen nem bizonyították még. A következő lépcsőfok visszafelé a fénysebesség: ezt nem lehet elérni, sőt, még csak megközelíteni sem. Ennek a sebességnek a töredékének eléréséhez — egy mai űrrakéta kabinját vagy annál néhányszor nagyobb egységet — ma még elképzelhetetlen mennyiségű üzemanyaggal kéne ellátni. Másrészt pedig, minél sebesebben halad egy rakéta, annál gyorsabban telik az idő rajta, ezért az asztronauták felett is pillanatok alatt eljárna az idő az űrvágtában. Mivel Föld típusú bolygó — a jelenlegi ismeretünk szerint — több tíz fényévnyi távolságban található tőlünk, ezért az odavissza út, akár több emberöltőnyi is lehetne. Az asztronautáknak ezt pszichésen bírniuk kéne, a szaporodás is elengedhetetlen feltétele lenne az utazásnak (és ha útközben csak egyneműek születnének?), az űrdedósok szakirányú felnevelése és tanítása pedig szükségszerű kihívást jelentene. De ne feledkezzünk meg a szükséges mennyiségű víz, levegő és élelem meglétéről sem. Minderre egy veretes, önjelölt szakértő zsigerből megfelelne: hibernálni kell az űrhajósokat!

Az általam nagyolva felvázoltak alapján belátható, a világűrben a nagy távolságok ember általi bejárása szinte egyenlő a lehetetlennel. De, tételezzük fel, a Földön fizikailag megjelenik egy a távoli világűrből űreszközzel ideutazott értelmes lény. Mi lenne az ábra vele és velünk kapcsolatban?

A köztünk meglévő tudásbeli különbség olyan számottevő lenne, mint amilyen az ősember és a mai ember szintje között van. Alkalmazott technikájának számunkra felfoghatatlan szintje alapján, csak saját akaratából fedezhetnénk fel, ismerhetnénk meg őt. Amennyiben — néhány díszpéldány emberhez hasonlóan — örömét lelné a többiek legyilkolásában, elég lenne egy-két kapszulányi baktérium, vírus szabadba juttatása. Tehát, semmiféle izgalomra vagy idegeskedésre nincsen okunk, mert ha idejönnének, itt lennének, és kész. Addig is...