: FEKETE HOLLÓ — jövő (2014.)

A Pilisben a zöld plusz turistajelzés nyomvonalát követtük a párommal. Áthaladtunk az utunkba eső zsákfalun. Megérkeztünk a Pálos romokhoz. Rom, ide, vagy oda, nem jöttünk izgalomba tőle. Mástól viszont, igen.

Sokféle táját bejártam az országnak, de nem sűrűn találkoztam fekete hollóval. Itt viszont, előbb négy hangoskodó madárral, majd utunkat rövidebb-hosszabb megszakításokkal folytatva, olyan alkalom is adódott, amikor heten repültek körülöttünk. Nem véletlenül váltam lelkessé tőlük:

A Föld egyik legértelmesebb madarai. A kalóriában gazdag falatokat, rosszabb időkre gondolva, éber társaik elöl elrejtik. Máskor félrevezető manőverekkel tévesztik meg a többieket. Az északi égtájon a vadászó farkasokat követik a hollók, hátha a végén valami nekik is leesik. De az is bevált módszerük, amennyiben rátalálnak egy nagytermetű dögre, melyet csőrükkel nem képesek megbontani, a tetemhez odacsalogatják az ordasokat, akik erős tépőfogaikkal szétcincálják. Forgalmas közutak mellett, a fákon is szoktak várakozni, és az elgázolt állatokból falatoznak. Könnyen előfordulhat, ha túl nagy termetű jószágot ért baleset, a közelben lévő társaikat értesítik a terített asztalról. Kiválóan utánozzák környezetük zaját. Harminc különböző féle hangot is használhatnak. Az egyes hangok más-más funkciót töltenek be: figyelmeztetés alkalmával, vadászat során, harc közben. Amennyiben a pár egyik tagja eltűnik, társa az ő hangját utánozva próbálja meg visszacsalogatni. A madarak között a hollók rendelkeznek a legnagyobb aggyal. Kiváló az összetett problémamegoldó képességük. A fiatalabb példányok, akár játszanak is egymással. A dombról a havon lesiklanak, farkasokkal kergetőznek, és légi akrobatikus mutatványokkal kápráztatják el a társaikat.

Térjünk vissza a zöld plusz jelzésre. Az egyik holló a fa tetején éppen falatozott. Eközben a négyes csoport hangjelzéssel tartotta egymással a kapcsolatot. Egy újabb alkalommal, előttünk pár méterrel, és négy méter magasan, egy holló suhant el nesztelenül a fák ágai között. Többféle hangjukat is hallhattuk az erdőben. Úgy éreztük, mintha diszkréten követnének minket. Két kilométeren át tartózkodtak a közelünkben.

Már kiszemeltem azt a tuti helyet Borsodban, ahol különleges hangfelvételeket készíthetek, tucatnyi hollóról.