Vidám napot / fekete holló...,

Zöld plusz.

A két fenti utalás alighanem olyan ritkán fordulhat elő máshol együtt, mint a fehér holló. Ha csak annyit mondok a zöld plusz kapcsán, hogy az egy turistajelzést takar, mindenki képbe kerülhet a továbbiakkal kapcsolatban. Párommal ennek a mellékvonalnak a nyomvonalát követtük hosszasan a Pilisben. Félúton betértünk az eldugott falu kocsmájába egy forró italra: december eleje volt, nulla fokkal. Hamarosan útra keltünk. A település feletti szinteket tapostuk, mikor megérkeztünk a romokhoz. Rom ide vagy oda, nem jöttünk lázba tőle. Mástól viszont, igen!

Sokféle táját bejártam az országnak, de hollóval elvétve találkoztam, akkor is csak néhányukkal. Itt viszont előbb négy beszédes madárra figyelhettünk fel, majd utunkat rövidebb-hosszabb megszakításokkal folytatva, olyan alkalom is adódott, amikor heten voltak körülöttünk egyszerre.

Nem véletlenül lelkesedtem be tőlük.   Ők a Föld egyik legértelmesebb madarai, de az összes állatfaj között is előkelő helyet foglalnak el e szempont alapján. A „zsírosabb” falatokat elrejtik rosszabb időkre gondolva úgy, hogy azt fajtatársaik ne vegyék észre: több esetben pedig olyanképpen tesznek megtévesztésül, mintha elrejtenének egy falatot, de csak cseleznek ilyenkor. Az arra alkalmas égtájon a hollók követik a vadászó farkasokat, hátha valami leesik nekik is a zsákmányból. De az is bevált módszer részükről, ha egy nagytermetű dögöt találnak és azt nem képesek csőrükkel megbontani, a tetemhez odacsalogatják az ordasokat, hogy azok erős fogaikkal feltépjék. Többük forgalmas közutak mellett várakozik a fákon, és az elütött állatokat fogyasztják el. Könnyen előfordulhat, ha túl nagy állatot ért baleset, a közelben lévő hollók értesítik a távolabb lévő társaikat a terített asztalról. Kiválóan utánozzák környezetük hangjait. E mellett akár harminc különböző hangot is használhatnak. Az egyes hangok más-más funkciót töltenek be a: figyelmeztetés alkalmával, vadászat során, harc közben. Amennyiben a pár egyik tagja eltűnik, társa az ő hangját utánozva próbálja meg visszacsalogatni. A hollók rendelkeznek a legnagyobb aggyal a madarak között. Kiváló az összetett problémamegoldó képessége. A fiatalabb példányok akár játszanak is egymással: a havon lesiklanak a dombról, farkasokkal kergetőznek és légi akrobatikus mutatványokkal kápráztatják el a társaikat.

Térjünk vissza a zöld plusz jelzésre. Az egyik holló a fa tetején éppen falatozott. Eközben a négyes csoport hangjelzéssel tartotta egymással a kapcsolatot. Egy újabb alkalommal előttünk pár méterrel és négy méter magasan egy holló suhant el a fák ágai között nesztelenül. Többféle hangjukat is hallhattuk az erdőben. Úgy éreztük, mintha diszkréten követnének minket: két kilométeren át tartózkodtak a közelünkben. Bár egyszer nagyon ráfaragtam egy a harkályokat érintő hangfelvétel terv kapcsán, mert amikor tíz kilométer és hatszáz szint után megérkeztünk a tuti hangforrás helyére, síri csend fogadott minket. Remélem, a hollók esetében sikerrel fogok járni — csak állatkertben készített felvétel van róluk.